Hörselinformation

Vid ett informationsmöte om hörselvård i Dalarna berättade Helena Jockelainenverksamhetschef Hjälpmedel Dalarna, och Sture Högosta, Hörselskadades Riksförbund i Falun, om hörselvården i Dalarna och Dalarnas Hjälpmedelscenter.

Hörcentraler finns i Falun, Borlänge och Mora. Dit vänder man sig om  man har en hörselskada och behöver hörapparat. Där görs hörselmätning för att bedöma behovet av hörapparat. Ingen remiss behövs och man kan skriva egen vårdbegäran. Alla tre hörcentralerna har hörapparatservice.

De hörapparater som regionen upphandlar har mycket hög kvalité och har senaste tekniken. Det finns ingen anledning att köpa dyra apparater via annonser eller på internet. Avgiften för en hörapparat är nu 500 kr men enligt ett förslag som nu är ute på remiss ska patientavgiften för alla hjälpmedel vara 250 kr. Remissvaren ska vara avlämnade den 15 december så det dröjer nog en tid innan beslut är fattat.

Hörselslingor är viktiga hjälpmedel för hörselskadade. De kommunala hörselslingorna har nyligen kontrollerats och en förteckning över var de finns ska finnas tillgänglig.

Margareta Dunkars