Bedrägeriförsök - Hans Kinell berättar

Min mobiltelefon ringde klockan 15.07. Numret (08-7359002) var okänt. Skulle jag svara? En försäljare? Hjälporganisation som var ute efter mina pengar? Eller? Kanske någon jag känner som ringer från jobbet? Det var ju ett 08-nummer... Jag svarade med namnet. "Är det Hans Axel Kinell jag talar med?" Ja... "Hökviken 57 i Falun?" Jo... Kvinnan i telefonen sade: "Jag ringer från Svea Finans om den obetalda fakturan på 7.683 kronor från Telia. Jag vill upplysa Dig om att den lämnas till inkasso i morgon. Vi kan nu inte vänta längre. Du har ju fått flera påstötningar om betalning."

Det blev alldeles tomt i huvudet på mig! 7.683 spänn! En avsevärd summa. Vi hade ringt en del till Bingolotto och på någon gala under December. Men inte kom väl debiteringen så snabbt? Jag sade något stammande att jag inte förstod och att det måste vara något fel. "Du har ju köpt en mobiltelefon, en I-Phone 8 Black den 27 juli 2020 mot E-faktura. Du har legitimerat Dig med Bank-ID så något missförstånd kan det inte vara!" Damen var ganska tuff. Jag stammade vidare. Frågade vart fakturan skickats. Jo, den hade gått till "hans_a_kinell@gmail.com". Så angav han mitt personnummer. "Eller hur?" Jo...konstigt!? Jag har ju Teliamail... Var jag ID-kapad? "Det måste vara något fel!" sade jag till slut. "Jag har E-faktura från Telia på det vanliga abonnemanget..." Så spottade jag upp mig: "Jag är beredd att bestrida denna faktura, men hur gör jag nu?"

Damen mjuknade en smula. "Det sker ju en del bedrägerier med Bank-ID:et också" sade hon och bad mig vänta kvar i telefonen medan hon kopplade mig på priolinje till min banks säkerhetsavdelning. Hon uppmanade mig att polisanmäla det hela och gav mig ett ärendenummer som jag skulle uppge (AS 521). Det skulle komma musik i luren medan jag väntade men det var viktigt att jag inte lade på. Telefonen satt klistrad vid örat i 45 långa sekunder. Sedan svarade en Tomas på säkerhets- och spärravdelningen och frågade "Vad har hänt?" Jag uppgav ärendenummer, sa att jag var utsatt för ett bedrägeri och frågade hur jag nu skulle göra. Tomas sade att mitt Bank-ID troligen hade kapats. Han frågade om jag kunde legitimera mig med min bankdosa då Bank-ID:et inte längre var tillförlitligt och användes av någon annan! I brådskan och förvirringen hittade jag inte dosan. Det tyckte Tomas var ytterst märkligt och olämpligt! "Den bör Du ju hålla reda på! Men jag kan vänta medan Du letar" sade han. Jag letade vidare utan att hitta dosan och frågade om min fru kunde legitimera mig. "Njae, kanske..." Men (till min lycka!) vägrade Gunilla att göra någonting om hon inte fick motringa till Tomas. "Det är besvärligt" sade han. "Det finns inte någon direktlinje utan samtalen kopplas random". Hon kanske hamnade hos någon annan handläggare. Men vi kunde ju ringa till Kundtjänst 0771-666555 (Lf Bank!).

Under tiden ringde jag på hustruns telefon till 08-7359002 utan att få svar. Blev elektroniskt hänvisad till växeln (Svea Finans!) som kopplade mig vidare till en mansröst. Jag frågade efter kvinnan på 9002 som ringt upp mig och berättade min historia. Då sade mansrösten: "Du har nog blivit utsatt för ett bedrägeriförsök."

Tack, kära hustru, för att Du så envetet begärde att få motringa!

- - - - - 

Vårt förbund publicerade 27 december 2020 ett webbinarium som handlar om bedrägerier. Klicka här för att lyssna på det.

Polisen har en webbsida om bedrägerier. Klicka här. De har även en facebooksida "Polisen bedrägeri" där de informerar om aktuella bedrägerier. Klicka här.