190302-27 Långsemester på Mallorca

 


Margareta och Marianne vann bouletävlingen på Mallorca över dessa två herrar

När vår resekommitté erbjöd en långsemester på spanska Solkusten nappade vi direkt. Nu var det inte så många som tyckte som vi så resan blev inställd. I stället erbjöd Reseskaparna ett motsvarande arrangemang på Mallorca, och det alternativet tyckte vi var minst lika bra. Nästan hela mars månad skulle vi få lapa sol och lata oss så mitt resesällskap Marianne och jag anmälde oss.

Konstigt nog var det bara 14 personer som ingick i gruppen som anlände till Mallorcas imponerande flygplats och blev mottagna av guiden Fredric Cederlund. Vårt hotell hade ett perfekt läge ett kvarter från badstranden på Can Pastilla öster om huvudstaden Palma.

Vi hade bokat en lägenhet för att kunna laga maten själva. Det är ju rätt intressant att botanisera bland främmande matvaror i butikerna och att besöka olika restauranger när andan faller på. Nu visade det sig att hotellets restaurang serverade helt underbar middagsbuffé med olika komponenter varje kväll så vi köpte kuponger för 10 euro styck inklusive vin. Det var verkligen prisvärt. Priserna på mat i butikerna och restaurangerna låg ungefär i samma nivå som hemma. Enklare luncher åt vi oftast på någon trevlig servering på strandpromenaden men frukost och kaffestunder ordnade vi själva i vårt kök.

Hur fick vi då tiden att gå? Ja, det var inte svårt. Vi hade böcker och tidskrifter och korsord med oss och så läsplattorna, förstås. Hotellet bjöd på gratis Wi Fi. Solen sken på oss varje dag men vindarna var kalla så något bad blev det inte annat än ett dopp i inomhuspolen.

Det var bekvämt att ta bussen in till Palma som har många sevärdheter, inte minst den mäktiga katedralen. För oss seniorer kostade bussresan bara 1 euro. Det berömda akvariet låg på promenadavstånd från hotellet.

I researrangemanget ingick utflykter med tema kultur, natur och historia. Valdemossa som ligger 400 meter över havet är känt för att Frederic Chopin bodde där och komponerade sina berömda pianokonserter. I klostret där han bodde fick vi smakprov på hans musik då en pianist spelade kända kompositioner på flygel. I staden Soller besökte vi en olivproducent och fick en lektion i olivoljeframställning och i en bodega inbjöds vi till vinprovning. Vår guide Fredric som är från Sverige men nu bor på Mallorca bjöd oss hem till sitt pittoreska hus som ligger otillgängligt bland bergen. Vi njöt av den hänförande utsikten över dalen med dignande apelsinträd medan Fredric bjöd på "bubbel".

Vår guide hade ordnat med tävling i boule-spel. Varken Marianne eller jag är vana boule-spelare men trots det kom vi till final och tävlade mot två boule-vana herrar – och vann!! Vid avskedsmiddagen fick vi pris. Förutom äran och kramar förärades vi var sin kasse med Mallorca-produkter; vin, olivolja och salt. Som tack sjöng vi egenhändigt diktade sånger där vi beskrev alla oförglömliga upplevelser under vår långsemester.

Margareta Dunkars