190928 Såsom i himmelen

Lördagen den 28 september 2019 var det äntligen dags att åka med SPF till Stockholm för att se musikalen "Så som i himmelen" på Oscarsteatern! Det regnade mest hela dagen, men vad gör det när vi åker i en varm och skön buss. Bussen stannade nära entrén till teatern för att vi skulle komma till teaterrestaurangen i exakt rätt tid och bli serverade en härlig trerätters middag.

Så småningom bänkade vi oss på teatern (vi hade fina platser på parkett) förväntansfullt väntande på att musikalen skulle börja. De som sett filmen med samma titel av Kay Pollak, vet att det handlar om en kärlekshistoria där gemenskap är ett viktigt sätt att finnas till och om människors behov av att bli älskade. I stort sett handlar berättelsen om allt som ingår i människors liv - sorg, glädje, tårar, uppbrott, sökande, mobbing mm.

"Gabriellas sång" av Py Bäckman är den enda musik som finns med från Kay Pollaks film. Resten, inklusive 20 nya sånger, är komponerat av Fredrik Kempe.

Och vilken underbar musik och vackra sånger publiken fick höra, framförda av stor orkester och fantastiska skådespelare/sångare enskilt och i kör! Berättelsen handlar om vanliga människor, om musik och hur musiken förenar och befriar dem. Det finns en fantastisk kärlekshistoria mellan en världsberömd dirigent, som vänder tillbaka till sin barndoms by, och flickan i kassan på ICA.

Dirigenten Daniel spelas av Philip Jalmelid och flickan Lena av Tuva Börgesdotter Larsen. Det är omöjligt att inte bli berörd av deras sånger och agerande.

Anders Ekborg spelar byprästen Stig vars image hotas av nya händelser och förändringar i hans församling och i hans förhållande till sin fru som han kopplar till dirigenten Daniel. Mycket starkt uttryckt i hans ord och sånger. Morgan Alling spelar den högljudda byprofilen Arne som är van att bestämma, åtminstone över kören i byn. Härlig humor, sång och full fart! Gabriella (denna kväll spelad av Kristin Lidström) i kören föräras en ny sång av Daniel som väcker hennes mans ilska och hon får utstå misshandel och hot.

Den handikappade Tore, spelad suveränt av Rikard Björk, blir medlem i kören. Hans sång lyckliggör både honom själv och kören.

Egentligen vill jag nämna alla andra skådespelare/sångare som är så skickliga och berörande, men det blir en lång uppräkning och nästa publik får själv uppleva allt som vi fick denna kväll.

Under föreställningen hade publiken applåderat entusiastiskt, skrattat och snyftat över denna framställning av kärlek, hat, glädje, sorg mm som människorna i denna berättelse råkar ut för.

I bussen hem var vi eniga om att vi haft en väldigt fin upplevelse på Oscarsteatern. Vi tackade vår reseledare Elsie Karlsson för en bra genomförd resa och busschauffören som kört oss lugnt och fint till och från Stockholm.

Text Kersti Jungsbo, foto Karin Malmgren