Bowling - för att må bra och ha trevligt

William Björklund och Håkan Söderkvist på Falun Bowling & Krog

Vi blir alla allt äldre. Men för ett friskt åldrande är det angeläget att vara fysiskt och socialt aktiv. Vår livsstil spelar en viktig roll. Genom träning och fysiska aktiviteter kan man se till att behålla eller öka sin fysiska kapacitet och hälsa.

Personer som startar med regelbunden fysisk aktivitet tidigt i livet och fortsätter under årens lopp har chans att behålla en god funktion under hela livet, trots att en viss nedgång är oundviklig.

OBS! Det är heller aldrig för sent att börja träna, och personer som kommer igång med fysisk aktivitet sent i livet återgår till en normalkurva vad gäller funktionsnedsättning.

Bowling är en del av de aktiviteter som ger balans, tankeverksamhet, fysik, tålamod och trevligt socialt umgänge.

I början av 2000-talet tog några SPF-are initiativet att börja spela bowling i hallen på Scandic under ledning av Kalle Henriksson och Frank Fåhraeus. Från 2003 tog organisationen en fastare form och Gunnel Odén gick in som ledare med hjälp av Nils Jonsson, som senare ersattes av Ingvar Hernhag.

Därefter har Gunnel Odén fortsatt tillsammans med undertecknad att utveckla bowlingen i Falun. Vi var under en längre tid 25-30 personer som spelade varje fredag kl. 10.00-11.00 på Crilles bowling. (Crilles gick i konkurs fr o m 1 mars 2019).

Många av bowlarna har deltagit i SPF Seniorernas (SM) Förbundsmästerskap på olika platser i Sverige och tagit hem segrar och medaljer. Förbundsmästerskapen är välbesökta med ca. 150-200 spelare och en god gemenskap vid avslutningen.

Intresset för bowling har sedan 2016 ökat när Falun Bowling & Krog öppnade och idag är det cirka 60 personer som vill spela. I regel spelar cirka 40-45 personer i Falun på de två ställena.

Vi är uppdelade i tre olika grupper: Licensspelare (spelar aktivt i serier BK Milan och BK Stöten), DGV-serien (Dalarna-Gävleborg-Västmanland), ej licensspelare och rookies som är nybörjare.

I december månad innan Jul samlas vi till kaffe, julgott, mm och en liten prisutdelning. I maj månad har vi en större säsongsavslutning innan alla skingras inför sommarens bravader.

Om fler personer är intresserade kommer vi att utöka timmarna till kl. 10.00-11.00 och 11.00 -12.00.

Vill du komma igång med bowling så kontakta Gunnel Odèn tel. 076-2016110 eller undertecknad tel. 073-0612931 så hjälper vi dig och ordnar en tränare vid namn Allan Bergqvist.

Alla är Välkomna även funktionshindrade.

BK Milan Tomas Nilsson på Falun Bowling & Krog

Från vänster Lage Andersson, Håkan Söderkvist, Bo Persson och William Björklund på Falun Bowling & Krog


Olle Bennström på Crilles Bowling


Göran Borgstrand på Crilles Bowling


BK Stöten Allan Bergqvist på Falun Bowling & Krog


Hans Engström