181010 Veckotidningar från förr – inte skvaller utan folkbildning

Margareta Barkevall Lindborg visar några av veckotidningarna från sin samling

Ett 50-tal medlemmar hade infunnit sig till medlemsmötet den 10 oktober då Margareta Barkevall Lindborg skulle berätta om det historiska värdet av gamla veckotidningar. Det var inte nutidens veckotidningar, som vi kanske tänker oss främst består av skvaller om kändisar, Margareta berättade om. Det var istället veckotidningar för 150 till drygt 50 år sedan, innan det fanns radio och, långt senare, TV i hemmen.

En historiskt intressant och riktigt spännande berättelse fick vi ta del av! Margareta visade på vikten av veckotidningar på landsbygden där läsförmågan var låg under 1800-talet, och hon underströk att veckotidningar både bidrog till gemenskap genom högläsningen av dem, och till folkbildning.

Många konkreta exempel visade Margareta upp för oss på mötet. Några exempel av de många vi fick ta del av: Den allra första veckotidningen, Tidskrift för hemmet, som bara var ett stort blad, kom år 1859. Idun startade år 1887 "för de borgerliga kvinnorna", Svensk Damtidning började ges ut år 1889 "för de unga, nygifta kvinnorna", Vecko-Journalen från och med år 1910, om aktuella händelser, med realistiska foton, "mycket om krigen", Husmodern började ges ut år 1917 "om hushållets ekonomi och barnuppfostran". Hemmets veckotidning startade år 1929 och innehöll både noveller och artiklar om heminredning, Folket i Bild från och med år 1934 innehöll tunga och viktiga artiklar, Damernas Värld började ges ut år 1944 med fokus på hälsa och skönhet.

Flera av våra mest kända författare har varit skribenter och publicerat noveller eller romaner som följetong i veckotidningar. De första delarna av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga publicerades i Idun, Vilhelm Moberg skrev som ung i Såningsmannen och senare i Folket i Bild, där också Gunnar Ekelöf medverkade. Konstnären Jenny Nyströms illustrationer har prytt omslaget på många veckotidningar, inte minst tidningarnas julnummer.

Av en slump väcktes intresset för gamla veckotidningar hos Margareta. På en vind hittade hon för mer än 30 år sedan en kista full av mycket gamla veckotidningar. Och nyligen har hon öppnat kistan och upptäckt att den innehöll spännande historiskt material.

Efter Margaretas berättande fick vi titta närmare på hennes samling. Och vi lämnade medlemsmötet med en ny syn på vikten och värdet av gamla veckotidningar. Kanske finns det något spännande någonstans på vinden, i en kista?

Maria Bjerneby Häll