180314 Skidåkning i Gyllbergen

Första dagen på länge med strålande sol. Sex grader kallt när vi startade och två när vi kom tillbaka. Takdropp från vindskjulet i den varma mars-solen när vi fikade.Vi var nio personer som åkte de jättefina spåren från Gylle fäbod upp till Dragbergsstugan.

Det var två som inte varit med oss tidigare: Kristina och Conny Björkman. Dom hade tyckt att det verkat så ambitiöst med Vasalopp och andra långa turer. Egentligen är ju våra vanliga turer enklare än den här, eftersom man då åker i helt egen takt - bilden ovan är unik. Jag kanske skriver för mycket runt "långåkarna". Fast det är ju det som jag ser mest av själv. ​

När vi kom till Dragbergsstugan var det väl förberett med en brasa och en avskottad bänk som räckte till oss alla. Det var en bekant till Anders Nihlberg, som tänkte spendera dagen där och väntade bl a på Anders, som gjort i ordning åt oss. Anders hade tipsat honom om att vi skulle komma.

Jag missade att ta namnet på gentlemannen. Anders: Du kan väl hälsa och tacka!

Så här skönt hade vi det:

Här sitter: Sune Larsson, Lars Tysk, Kristina Holmberg, Conny och Kristina Björkman, Inger och Ulf Lövgren och Conny Kindåker.

Men se jag var också med:

.. och fick snö på nosen. Jag sprang hela vägen och skötte mig bra, utom när jag snodde smörgåsen för vår gentleman.

Det finns partier här som är riktigt fjäll-lika, men man kommer inte riktigt upp på dem på den här lilla turen, 10 km t o r. Det närmaste vi kom var den här utsikten, där man kan ana Spånsan-masten i bakgrunden:

Hemfärden är riktigt behaglig med lätt nerförsbacke mest hela tiden. Det är faktiskt 70 m höjdskillnad från parkeringen vid Gylle fäbod upp till Dragbergsstugan. Man märker inte så mycket av det i alla fall när man åker upp. Jo det var en som ramlade i en uppförsbacke. Han märkte hur djup och mjuk snö det var där. ​

Nästa tisdag räknar jag med att åka upp till Sörskog - Ziri vill vara med. Är det någon som hellre vill hålla sig hemmavid i Stångtjärn, så hör av er, så kan jag tipsa flera om det i inbjudan.

Vilken vinter!

Mats Hiertner