Vinresa - Champagne, Moseldalen och Pfalz

Det har blivit en tradition att vartannat år åka på en vinresa med Fjärdingens resor. I år gick resan till Champagne, Moseldalen och Pfalz.

I Göteborg tog vi nattfärjan till Kiel. Från Kiel blev det en dagsresa till Cochem som var första stoppet. Under resan underhöll vår guide Sven-Olof (Esso) oss med roliga historier, tävlingar och vininformation. Första vinprovningen började också i bussen och Esso presenterade tre olika sorters vita viner.

Vi åkte längs Moseldalen med sina vackra vyer där vinfälten klättrade på bergssluttningar. Här skördade man allt för hand och för att kunna göra det på de branta sluttningarna har man byggt små liftstolar som går på räls för att komma upp. På slättlandet skördar man mest maskinellt.

I Zell besökte vi vinbonden "Weingut Hallenbach". Den yngre generation har även här tagit över och sonen vi träffade hade efter avslutade studier kommit hem. Vi provade sju sorters vita vita viner och började med en bubblande sekt. 

Efter Zell fortsatte resan till Reims i distriktet Champagne. Utanför storstaden ligger Monthelon och där besökte vi Dérouillat en liten välskött vingård som drivs av far och hans två döttrar.

Champagne framställs av tre druvsorter: Chardonnay, Pinot Noir och Meunier. Champagnen "Blanc Blanc" består av enbart Chardonnay medan övriga Champagner är en blandning av de tre druvsorterna. Alla druvor måste enligt lag plockas för hand och plantorna växer därför lägre än i Tyskland där mycket plockas maskinellt.

Efter plockningen pressas druvorna och saften tappas i stora ståltankar och första jäsningen börjar. När den är klar är det dags för andra jäsningen då bubblorna bildas genom att man tillsätter socker och tappar på flaskor och sätter på en vanlig kapsyl. Den andra jäsningen tar ett par veckor och nu har det blivit ett mousserande vin. Nu förvaras flaskorna i minst 15 månader i svala källare/kylrum innan de börjar säljas. Vid jäsningen bildades en fällning av döda jästsvampar som ger champagnen dess speciella aromer och karaktär. Fällningen måste bort för ingen vill dricka en champagne som inte är klar o fin. Ett par veckor innan den skall avlägsnas ställer man flaskorna i 45 graders vinkel i ett träställ. Varje dag vrider man flaskorna ett kvarts varv för att fällningen skall sjunka mot kapsylen. När det är dags att avlägsna fällningen kyler man ner halsen till -28 grader och fällningen fryser då till is. Sedan ställer man flaskan lodrätt och tar bort kapsylen och genom trycket i flaskan flyger isproppen ur. En del vin går då förlorat och man fyller på nytt plus en sockerblandning och jäsningen börjar på nytt. Hur mycket beror på vilken Champagne man vill ha. Nu sätter man på korken och stålgrimman och flaskorna är klara.

Vi besökte också Mercier som är en av Frankrikes större Champagne leverantörer och åkte med ett tåg genom deras underjordiska vinkällare. Champagnehuset Mercier var tidigt experter på att skapa uppståndelse och utnyttja tillställningarna till fullo. För utställningen i Paris 1889 tillverkades en vintunna i ek, stor nog att rymma 200.000 flaskor Champagne. Med hjälp av 24st oxar släpades denna till Paris från vingården i Epernay.

Katedralen Notre-Dame de Reims är en imponerad kyrka i gotisk stil och känd för en riklig utsmyckning med statyer. Katedralen var en kröningskyrka där 33 kungar har krönts, den sista 1825 Kyrkan är världsarv sedan 1991. Jeanne D'Arc står också staty i kyrkan.

Efter Reims åker vi vidare till Großkarlbach som är vårt sista stopp innan hemfärden. Där stannade vi i tre nätter.

Lunchstoppet vid en vägkrog i Frankrike blev för några av oss en annorlunda upplevelse. Vi hade hört talas om den franska korven Andouillette och ville pröva den. Vad vi inte visste var att korven tillverkas av tarm och inälvor av gris eller kalv, och smaksätts med peppar, vin, lök och kryddor. Komage är ofta en ingrediens i fyllningen. Det blev ingen hit precis tyckte vi.

Under vistelsen i Großkarlbach besökte vi två vingårdar dels "Weingut Schenk Siebert" i Sausenheim dels "Weingut Schmitt" i Obrigheim/Colgenstein. Vi provade viner och åt en lokal lunch.

I Freinsheim, strax intill Großkarlbach, anordnades under helgen en Kulinarisk Vinvandring. Den gick längs en 7 km lång väg genom två vingårdar. Längs vägen fanns det 20 olika platser där man kunde äta specialiteter eller dricka olika sorters vin eller bara fika. Eftersom det var helg och fint soligt väder var det massor av folk som vandrade. Evenemanget startade med ett stort fyrverkeri redan på fredagskvällen.

Under nio dagar har vi fått uppleva massor, smakat på många goda viner, funnit nya vänner och haft mycket trevligt tillsammans. Leif med sin fina mjuka körning, Inger som trollade fram diverse godsaker till bussfikat och Sven-Olof med sin vinkunskap, alla roliga historier och tävlingar gjorde resan till något vi kommer ihåg länge och gärna vill göra om.

 

Text och foto Per Börjesson