170516 Ormsalva!

Precis som vid förra mötet blev gentlemännen i KGK-1 förvånade vid dagens studiebesök. Den gången, när vi besökte Tension och Playground Squad, var förvåningen för att vi inte hade en aning om att det fanns utbildning för dataspelsutvecklare i Falun. (Och även för hur mycket pengar som Candy Crush drar in i månaden!).

När det gäller dagens studiebesök hos Svenska Krämfabriken på Ingarvet var det inte företagets existens som förvånade. De flesta av oss hade nog, precis som jag, läst om företaget i tidningen för ett par år sedan när de etablerade sig där. Men själv tänkte jag att "det är väl en liten barack" och blev mäkta förvånad när jag såg vilken stor fabrikslokal de hade byggt.

Först fick vi kaffe och en genomgång av vad man tillverkade, allt från ursprungsprodukten Ormsalva redan 1979 till olika produkter för hudvård mm. Frågan kom naturligtvis varför det heter Ormsalva, svaret var att från början togs den verksamma substansen från ormars gift, numera hämtar man samma substans på annat håll.

Svenska Krämfabriken består av flera bolag som dels tillverkar, marknadsför och distribuerar egna produkter men även har legotillverkning av andra företags produkter. Så om du har suttit hemma i köket och blandat till 1 dl av någon salva som du tycker är väldigt bra, då kan du träffa avtal med dem så att de, utgående från ditt recept, tillverkar och förpackar 5 kubikmeter av produkten. Fast sedan behövs det nog avsevärda belopp för marknadsföring innan du kan få någon ekonomi på affären!

Ett av företagets varumärken är serien Recipe for men, som alltså vänder sig till oss män. Där finns bland annat en speciell kräm att stryka under ögonen för att undvika "mörka påsar". Så här står det på deras webbplats:

Ögonmasker som bygger på den absolut senaste tekniken för fokuserad behandling av området under ögonen. Alger och hydrokotyl reducerar torrhetslinjer och mörka ringar. Placera en mask under varje öga och låt verka i 20-40 minuter.

Undrar du vad det är för ingridienser som ger detta så har du svaret här:

Aqua/Water, Aqua Collagen, Hydrolyzed Extensin (Phyto Collagen), Betaglucan, Hydrocotyl (Centella Asiatica) Extract, Sodium Hyaluronate, Algae Extract, Schizophyllum Commune, Pyrus Cydonia Extract, Certonia Siliqua Gum Chitosan, Mannan, Betaine, Methyl Paraben, Propyl Paraben, FD&C Yellow 5 & Blue 1.

Ett annat av varumärkena var Alfons Åberg shampo m m för barn. Det fick mig att fundera över hur mycket Alfons skapare Gunilla Bergström får i ersättning för varje tub shampo som säljs. Även om det inte är så mycket blir det sannolikt väldigt mycket pengar när man summerar alla shampotuberna.

Vi fick även göra en rundvandring i själva fabriken och på lagret (det upptog en väldigt stor del av fabriksbyggnaden!), väl försedda med engångs skoskydd, rock och hårskydd och efter att ha spritat händerna – inga bakterier får föras med in i lokalerna.

Ett trettiotal personer är de i företaget. Ett mycket intressant studiebesök!

Bo Bävertoft