150513 Runt 365 öar på två timmar?

Man brukar ju säga att Runn har 365 öar. Om det är sant eller inte kan man väl diskutera, det beror väl på vad man räknar som en "ö". Hur liten får den vara för att räknas? Kanske var det sant innan kraftverket i Långhag byggdes för då höjdes vattennivån i Runn med en meter. Vilket väl innebar att några öar försvann under vattenytan - men å andra sidan blev det tre öar av Tjuvön.

Men många öar finns det i varje fall. Runn kan ju sägas vara som Stockholms skärgård i miniatyr – fast där är det mer blommande ängar och betande får. På Runns öar är det mest tallar, kottar och stenar.

Inte åkte vi "runt" alla öarna heller när vi gjorde en lunchkryssning den 13 maj, men en ordentlig sväng över sjön blev det.

Start från Slussen, sedan följde vi Strandvägen ut. Förbi Kopparhinken dit skutorna som skulle hämta koppar fick gå och hämta sin last på sommaren när det var lågvatten i Tisken så att de inte kunde segla där. Detta gällde till 1857 då slussen byggdes och vattenståndet i Tisken kunde hållas mer konstant.

Sedan förbi Roxnäs udde tills vi kom ut på Korsnäsfjärden. Då kändes det lite som Carlsson i Hemsöborna, när han hade blivit hämtad av Clara och Lotten och vid Dalarö brygga:

Då bar det av ut på stora vattnet där Huvudskärsfyren blinkade. Och ibland strök man förbi en ruskprick, ibland ett vitt sjömärke...

(När jag läser den meningen kan jag inne i mitt huvud höra Ulf Palmes berättarröst från TV-serien från 1966!).

Intressant guidning fick vi alltså. Och väldigt god lax med potatisgratäng. (Lax kan ibland kännas lite alltför mycket "standardutspisning" vid större serveringar - men den här var verkligen god!).

Vill du läsa om äldre tiders sjöfart på Runn, klicka här och gå till sid 552 ff.

Klicka här för fler bilder.

Bo Bävertoft