131023 Studiebesök vid Falu Tingsrätt

Det var ett stort intresse för studiebesöket vid Domstolarna i Falun, men bara 30 personer kunde tas emot. Den nya domstolsbyggnaden på Kullen kom till år 2004 och har sedan byggts ut. Där finns nu två domstolar verksamma. Vårt besök gällde Falu Tingsrätt. Samtidigt pågick verksamhet i Förvaltningsrätten i Falun, den andra domstolen, den är nu gemensam för Dalarna och Gävleborg.

Lagmannen vid Falu Tingsrätt Lars Erik Bergström satte sig på domarens säte i den största tingssalen och vi placerade oss på vittnens och åhörares stolar. Lars Erik presenterade levande hur det går till vid en rättegång. Många har kännedom från filmrättegångar i Amerika, men nu fick vi bekräftat hur det går till hos oss. Ett påstått brott anmäls, åklagare prövar, polisen gör förundersökning, åklagaren anmäler till rättegång. Där finns domare, tre nämndemän, protokollförare, åklagare, målsägande med biträde eller försvarsadvokat, vittnen, tolkar, alla med sina bestämda roller. Rätten sammanträder sedan enskilt, avgör skuldfrågan och bestämmer påföljd. Många olika påföljder är möjliga, inte bara böter eller fängelse.

Det blev god tid för frågor och vi fick veta mycket mer intressant om det svenska rättsystemet. Alla rättegångar är "öppna" för åhörare och även tillgången till handlingar. Undantag finns för känsliga ärenden.

Tingsrättens huvuduppgift är brottmål, men har också att avgöra tvistemål.

Ett trevligt och informativt studiebesök.

Gustaf Lagerby