130120 Wienermusik, historia och nyårskonsert 20 januari

Nyårskonsert är en företeelse som sedan länge varit populärt inslag i helgfirandet. Ordet ger intryck av ett framåtblickande mot ljusare och bättre tider. Många har ju upplevt nyårskonsert från Wien i TV. I Falun och flera platser i Dalarna har vi njutit av vår egen Dalasymfoniettas nyårskonsert. Som en extra "nyårskaramell " har vi kunnat utnyttja möjligheten att njuta i Gävle konserthus av Wienermusik av Slottet Schönbrunns slottsorkester på deras Skandinavien-turné.

Från mitten av 1800-talet har "Wienfilharmonikerna" förmedlat musik från "valsmusikens huvudstad." Nyårskonserter har spelats sedan 1939 och har tv-utsänts från Wien sedan 1959. Förutom Wienfilharmonikerna med hemvist i musiklokalen "Musikverein" finns också den populära orkestern "Schloss Schönbrunn Orchester Vienna" som sedan 2004 gjort regelbundna konsertturneer i b la Skandinavien med nyårskonserter. 2013 har orkestern firat 10-års-jubileum med framträdanden i Danmark, Finland och Sverige.

För oss som fick tillfälle att följa med bussen till Gävle blev konserten en mycket angenäm upplevelse med klassiska melodier framförda av världsartisterna från Wien, förutom orkestern som leddes av den humoristiske dirigenten Guido Mancusi, och solisterna, den unga sopranen Mara Mastalir och barytonen Michael Havlicek Det blev stående ovationer och enligt traditionen vid Wien-konserter avslutade man med Radetzki marsch.

Före konserten åt vi gott i Restaurangen i Konserthuset Hemresan skedde i snöfall men vi alla var uppvärmda och lyckliga efter en fin eftermiddagskonsert. Vi tacka särskilt Gunnar för väl genomfört evenemang och den lugne bussföraren Bengt son ordnade en lugn och fin hemfärd.

Hans Nilsson