110119 Jeanne d´Arc - ett mysterium

Det var en mycket fängslande och intressant föreläsning Jan Axelsson gav för januaris välbesökta månadsmöte. Jan har i 40 år varit verksam som gymnasielärare i Falun och är väl insatt i historiska ämnen. Jeanne d´Arc har för Jan varit ett mysterium. Hur skulle man förstå hennes person och vad hon uträttade? Från att först ha varit raljerande skeptiker kom Jan alltmer att känna förundran över hennes mod, målmedvetenhet och moraliska styrka och han ville gärna berätta den fascinerande historien. Jeanne föddes 1412 i en liten fransk by under enkla förhållanden. Det var oro i Frankrike med en svag kung och konflikt med England som behärskade norra delen av nuvarande Frankrike. Från trettonårsåldern upplevde Jeanne röster och visioner från Gud att rädda kungen och Frankrike och driva ut engelsmännen.

Hur kunde den olärda men målmedvetna flickan övertyga kyrka och kung att med sitt standar få stå i spetsen för en armé att befria Orléans och föra kriget vidare? Till slut kom motgång och hon blev fånge hos engelsmännen. Politiska skäl fanns att få henne dömd som häxa och kättare.

Spänningen steg i salen när Jan beskrev rättegångens förlopp, hur man med snärjande frågor, hot och tortyrinslag försökte få henne att erkänna kätteri. Hon försvarade sig bra men gav småningom upp för övermakten. Hon ändrade sig dock och stod för sin övertygelse.

Hon dömdes och brändes på bål 1431. Askan ströddes i Seine. Frankrike och kyrkan hade svikit henne. Hon blev senare rehabiliterad och helgonförklarad och ses nu som Frankrikes skyddshelgon och en nationalsymbol, jungfrun av Orleans.

Karin Michols tackade Jan för en berättelse som verkligen trollbundit åhörarna.


Karin Bennhult (texttolk), Karin Michols, Jan Axelsson

Mötet inleddes med Gunnar Trueds information om kommande resor. Månadsmötet texttolkades.

Text och bild Gustaf Lagerby