Tre sekunder kan rädda liv

Hög hastighet och för kort avstånd mellan bilarna är ofta en av anledningarna till påkörningar bakifrån s.k. upphinnande olyckor.

Skadeföljden för den påkörda bilens förare och passagerare kan vara allt från lindrig till allvarlig personskada till och med dödsolycka. En vanlig skada är Whiplashskadan, som kan ge lång rehabilitering i vissa fall livslång smärta.

För att undvika den här typen av olyckor ska man hålla ett betryggande avstånd till bilen framför. Tresekundersregeln är en god hjälp. Fixera en punkt, t. ex en stolpe, räkna ettusenett, ettusentvå, ettusentre. Har du passerat stolpen innan ettusentre ligger du för nära och bör lätta på gasen.

Reaktionstiden ligger mellan 0,5 – 2 sekunder. Den genomsnittliga reaktionstiden beräknas till 1 sekund. Den kortaste tiden har personer mellan 45 och 54 år och ökar med stigande ålder.

Det finns två metoder att beräkna reaktionssträckan. Den enklaste är att ta bort sista siffran i hastigheten och multiplicera tre. Exempel 90 km/tim; 9x3 blir reaktionssträckan ca. 27 meter, bromssträckan ca. 40 meter vid torr vägbana och stoppsträckan ca. 67 meter. Den mer exakta metoden som används delas hastigheten med 3,64. Exempel 90 km/tim delat med 3,64 blir reaktionssträckan ca. 25 meter. Vid två sekunders reaktionstid fördubblas reaktionssträckan.

Håll därför betryggande avstånd till bilen framför och tillämpa tresekundersregeln, så får du en säker och trevlig resa när du ska ut på vägarna.

Trafik- och brottsförebyggande gruppen.
Bernt Bergkvist