Insändarsidan

Har Du något som du vill delge andra medlemmar, skriv till Insändarsidan. Skriv som rubrik: Insändarsida - ** din rubrik **

Skicka e-mail till leksand@spfdalarna.se Tack på förhand!
------------------------------------------------------------------------------------------
2017-03-13

Hej,

Stenåke Petersson från Kulturföreningen Paraden här.
Jag har varit i kontakt med er tidigare om teaterföreställningen "Försvinnandet" som ges av Dalateatern och som nu ger sig ut på turné i länet. Vi har den hos oss i Sveasalen Leksand onsdag 29/3 kl 19.00 Föreställningen är 2 timmar inklusiver 20 minuters paus med fikaservering.

Det här är en angelägen föreställning, främst för alla som har anhöriga/umgås med personer som är på väg in i demensens dimlandskap. Jag har förstått att för de som redan är i detta dimlandskap finns inte mycket att hämta ur den här pjäsen och kanske inte heller för de allra närmaste som dagligen och stundligen brottas med problematiken. Men för alla oss andra.....

Jag skulle önska att du kunde lägga ut information om föreställningen på SPF:s hemsida och hjälpa till att sprida den på det medlemsmöte som inträffar nu i veckan. Jag klipper nedan in den informationstext som vi går ut med vid sidan av våra affischer och annonser i Magasinet och i de lokala tidningarna (Det senare är gemensamma annonser från Dalateatern).

Vi är från Paraden angelägna om att nå ut till så många som möjligt med informationen om den här angelägna föreställningen.
Hör gärna av dig/er om det behövs någon komplettering till det material ni fått.

Bästa hälsningar
Stenåke Petersson

Försvinnandet

Ett familjedrama med svärta, varm humor och förvirring.

Försvinnandet är ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en i familjen, och när tillvaron inte längre är som den en gång var.

Pjäsen skildrar en kvinna med begynnande demens, sett ur hennes perspektiv. Som publik upplever vi samma gradvisa förvirring som huvudpersonen själv.

Pjäsen är trots sitt allvarliga ämne full av humor och ljusa stunder. Kan det förlorade minnet innebära en frihet och möjlighet att återfå sitt "verkliga jag", sitt liv utan alla begränsningar och sorger som livet för med sig?

Handling:

Ellen är frisk som en nötkärna, hon måste t o m visa leg. när hon ber om pensionärsrabatt, tro det eller ej! Och minns gör hon jättebra, doften av hennes pappas rakvatten sitter fortfarande i näsborrarna. Gunnar, hennes man, har blivit så rastlös och orolig sedan han gick i pension, men varför kallar han sig Tony? Och varför pratar familjen så konstigt? Kanske ligger det något i vad den där gladlynte doktorn påstår, att det är först nu när minnena av alla besvikelser och misslyckanden försvinner som den riktiga Ellen kan stiga fram, den levnadsglada och njutningsfulla, hon som lever helt i nuet.

Föreställningsdatum i Leksand är alltså den 29/3 kl 19.00.

Föreställningen är 2 tim lång inklusive 20 min paus. Den spelas i Sveasalen där Café Svea serverar fika i pausen. Biljetter köper man på turistbyrån, per telefon 0248-797200 eller på nätet www.siljan.se. Biljettpriset är 230 (ordinarie pris) 190 (om man har scenpass eller gör en gruppbokning) och 100 om man är ungdom under 26.

Om det finns intresse så kan ni gärna göra en gruppbokning från SPF men då blir det ju så att någon får ta på sig ansvaret med bokning och betalning direkt i förhållande till Siljan Turism.

===============================================

2014-08-29

Sv: Re: Höststart med glöd‏

Christina Rogestam (christina.rogestam@telia.com)

Till: tege.tornvall@telia.com, SPF/Leksands Veteranklubb, kesti.sjoberg@telia.com, lennart.nilsson.mind@gmail.com

Hej och tack för ditt mail och dina synpunkter.

Många av de frågor du tar upp arbetar förbundet aktivt med inom såväl föreningar och distrikt som på förbundsnivå - som exempelvis kontanter och digitalisering, bostäder och flyttskatter samt inte minst pensionärers ekonomi. Det finns självfallet områden som vi skulle kunna utöka verksamheten kring med tips och rådgivning.

Jag är väl medveten om jobbskatteavdragets positiva effekter på både ekonomin och sysselsättningen - och jag anser att de är bra. Och visst finns det allehanda seniorrabatter som du skriver. Samtidigt ska vi inte glömma att den som förvärvsarbetar har möjlighet att till flera avdrag för resor, friskvård och arbetskläder.

Frågan om den högre skatten på pension är något som gör många medlemmar upprörda. För SPF handlar det om rättvisa för oss som jobbat och betalat skatt under många år. Vi ska heller inte glömma bort att bromsen i pensionssystemet har slagit till vid tre tillfällen och sänkt pensionerna. I den medlemsenkät som förbundet gjorde i höstas fick vi också ett tydligt budskap från medlemmarna: nio av tio svarade att de vill att pensionärsskatten tas bort.

Din fråga om inlåsningseffekten för seniorer på bostadsmarknaden är viktig. Förbundet lyfte just detta på ett seminarium igår där också civil- och bostadsminister Stefan Attefall medverkade. Samtidigt släppte vi en ny rapport med SPFs fem bostadspolitiska krav, som bland annat tar upp sänkt flyttskatt och behovet av permanent statligt stöd för att bygga trygghetsboenden.

Ta gärna del av rapporten på spf.se Vänliga hälsningar Christina Rogestam

------------------------------------------------------------------------------------------

2014-08-26

Tege Tornvall (tege.tornvall@telia.com)

Till: SPF/Leksands Veteranklubb, kesti.sjoberg@telia.com, lennart.nilsson.mind@gmail.com,

christina.rogestam@telia.com

God morgon denna ganska soliga dag och tack för mejl. Som 71-årig medlem men fullt aktiv som fackjournalist vill jag påpeka följande:

  • Det kostar pengar att arbeta! Till och från arbetet, arbetskläder etc.. Redan ej avdragsgilla resor till/från arbetet uppväger med råge rådande skatteskillnad.
  • Pensionärer har därtill många rabatter att utnyttja. Det stora flertalet har också familjer som både mänskligt och finansiellt stöd.
  • Landets finanser har bevisligen stärkts av den förda politiken med bl. a. jobbskatteavdrag. Hushållen har fått mer pengar kvar, fler har fått/tagit jobb, och skatteintäkterna totalt har ökat - till förmån för pensioner och andra statliga kostnader. Att inte låtsas om detta är antingen bristande kunskap eller rent oärligt! Däremot har vi pensionärer skäl att anse oss lurade av de "tillfälliga" 284 miljarderna. De har uppslukats i statens svarta hål och lär aldrig kunna betalas tillbaka. Koncentrera i stället krutet på t. ex. följande:
  • Fortgående försämringar av transporter och service utanför större städer.
  • Ökande svårigheter för alla som INTE har/använder dator, mobil/SMS, Facebook, bankkort etc. Det är ingen medborgerlig skyldighet att göra det. Alla skall vara med, påstår både S och M - men i praktiken?
  • Hög reavinstskatt som hindrar många från att sälja sina hus, lösgöra kapital och flytta till mer lättskött boende.
  • Information om att parterna i äktenskap sins emellan måste avsätta/fördela sparande för framtidapensioner rättvist inför ev. skilsmässpr, dödsfall etc.
  • Information om vikten av att upprätta testamente så att ens kvarlåtenskap faktiskt tillfaller dem man vill och inte t. ex. allmänna arvsfonden.
  • Uppmärksamma särskilt de många med enbart klen baspension. Ge råd så att att inte framtida pensionärer inte hamnar i samma läge.

Synpunkter på detta?

Med Leksandshälsning, Tege Tege Tornvall Box 126, 793 23 Leksand 0247-341 60, 070-628 87 76 tege.tornvall@telia.com