Månadsträff - Onsdag 19/4

- Kan ni seniorer känna er trygga? Frågan kom från Anders Modén kommunpolis i Leksand vid senaste månadsträffen med SPF i Leksand. Klicka på rubriken för att läsa mer ...

Svaren var kanske lite tvekande.

Anders berättade om sin uppgift att arbeta med att förebygga brott. I inledningen av det arbetet har kommunen i en undersökning ställt frågor om vad som oroar. Största mängden svar fick "trafiken i närheten av bostaden". Det kommer att leda till ökade trafikkontroller.

Han kunde också berätta att oron för överfall i princip är obefogad. Ett enda överfall har rapporterats i Leksand och det var för flera år sedan. Bedrägerier, ID-kapning och inbrott är betydligt vanligare.

- Svara inte på okända telefonnummer och tro inte på de enastående erbjudanden som kommer per mejl, var kommunpolisens avslutande uppmaning.

De något dystra budskapen omkring brott lättades upp med ett bejublat framträdande. Byns Mats Andersson med sång och gitarr och dragspelaren Jonas Hansson framförde visor av bland andra Alf Hambe, Allan Edvall och Fred Åkerströms. Musiken varvades med skrönor och berättelser från Västerdalarna.

Som avslutning på träffen annonserade styrelsen att förbundets ordförande Christina Rogestam kommer till ett medlemsmöte i Leksand den 31 maj. Det är fem av Dalarnas SPF-föreningar som arrangerar mötet.

​Text: Bengt Borkeby