Studiebesök Götene Grävtjänst april 2024

Grävtjänst, ett spännande företag.

Under onsdagen besökte studiecirkeln i SPF,  ”våra spännande företag”, ett företag som vuxit kraftigt och vars verksamhet överraskar, Götene Grävtjänst. Besökarna hälsades välkomna av VD Mikael Bertilsson och Magnus Hult, som ansvarar för planering och ekonomi.

Vid den grundliga genomgången av företagets historia, fick man en god bild av dess utvecklingen från starten 1965 till dags dato.

Företaget grundare, Bertil Karlsson (”Tomtarn”) och Roland Bertilsson, personer väl kända av äldre Götenebor. 1966 inköptes den första grävmaskinen, en traktorgrävare, för att använda i det egna jordbruket. Snart kom grannar m.fl och ville ha hjälp, och på den vägen blev en tillväxt. Efter 10 år hade man en omsättning på 6 miljoner kronor och 14 maskiner och fordon. I början av 1990-talet hade man verksamhet i Tyskland under ca 3 år och 97 till 99 även i Estland.

1999. lämnade Bertil över verksamheten till sönerna och barnbarnen, och från 2012 är det  barnbarnen Mikael, Tommy, Fredrik och Magnus Hulth som äger och driver företaget tillsammans. Idag omsätts ca 70 miljoner kronor, man har 120 fordon och en personalstyrka på ca 40 personer. En imponerande tillväxt.

Götene Grävtjänst har en mycket hög beläggning och ser mycket ljust på framtiden. Många stora projekt på gång. Batterifabrik i Mariestad, nya E20 och mycket aktiviteter inom kommunerna i området. Man räknar med att bostadsbyggnationen kommer i gång ordentligt ganska snart, och då kommer kompetensen att göra husgrunder väl till pass. Grävtjänst verkar idag främst inom gamla Skaraborgs län. En liten spännande information är att batterifabriken skall byggas med enbart eldrivna maskiner och fordon. Idag finns 3 st eldrivna grävmaskiner i Sverige.

Personal hämtas i första hand från grävmaskinistutbildningarna. Många gånger praktiserar eleverna på Grävtjänst, och visar dom framfötterna finns mycket stora möjligheter till fast anställning efter skolan. Man saknar dock kvinnliga sökande. Efterlyses.

Kenth Hulth, Mikael Bertilsson och Magnus Hulth

Gubbar som förknippas med Grävtjänst