Resa till Volvo Cars Torslanda 23 okt

SPF Götene och Skara på tidsresa till Volvo Cars Torslanda.
Volvobilarnas utveckling är inte bara ett stycke pågående industrihistoria. De berättar även om det svenska samhällets utveckling.
Det som en gång började med handkraft handlar idag om raffinerat samspel mellan människor och robotar.

En ordentlig genomgång av dagens tillverkningsprocess samt Volvos historia väntade de dryga 50 medlemmarna i Götene och Skara SPF-föreningar som nappat på erbjudandet om en heldag på Volvo Cars i Torslanda.

Anläggningen för Volvos tillverkning av personbilar i Torslanda öppnades 1964. Den är idag gigantisk. Omfattar 450 000 kvm. Och utgör arbetsplats för 6 000 personer.

De intresserade seniorerna från Skaraborg fick genom en rundtur med det ”Blå tåget” följa produktionsprocessen från plåtrullar till färdiga bilar. Se hur människor och robotar bygger bilar tillsammans.

Rundturen var pedagogiskt upplagd där tåget samsades med förarlösa truckar som smidigt rörde sig runt mellan olika stationer. Studieresans deltagare noterade att merparten av de mänskliga bilbyggarna var relativt unga. Rundturen sträckte sig över två kilometer och avslutades med en frågestund.

I närheten av Volvo Torslanda finns ett mycket innehållsrikt museum. Det härbärgerar allt från den första Volvon tillverkad år 1927 till Helgonets sportbil av år 1966 till bussar, lastbilar och båtmotorer. Visst väckte museibesöket minnen. Inte minst den klassiska PV:n som började tillverkas efter kriget och som kommit att i mångt och mycket förknippas med det växande välståndet och folkhemmet.

Samlingarna innehåller en mängd rariteter och berättar om hur företaget hela tiden arbetat med produktutveckling och då inte minst säkerhetsbältet. Det så kallade trepunktpunktsbältet introducerades av Volvo 1959