Hemlig resa 25 september

Den 25:e september steg ett femtiotal pigga SPF:are på bussen i Götene för färd mot okänt mål. Resan gick västerut mot Västra Tunhem på slingrande väg genom pittoresk bebyggelse. Längs Hunnebergs rasbrant, mellan Nygård och Västra Tunhems prästgård finns spår efter mer än femtio kalkugnar.

Färden gick vidare mot Uddevalla och Kuröd där nästa stopp var Skalbanksmuseet. Världens största skalbankar som bildades för tio-elvatusen år sedan. En kunnig guide berättade om skalbankarna och dess uppkomst, vi fick även se en film.

Här tog man också hand om snäckskalen och malde till hönsfoder, hönorna behövde kalk för att skalen på äggen skulle bli starkare.

Nu var det dags för lunch på Bohus Läns Museum. Efter lunchen var det underhållning av ”Lilla Bandet” från Färgelanda som underhöll med sång, musik och trevligt småprat mellan låtarna.

Resan fortsatte mot Skeppsviken där den syrianska järnhästen står på berget och blickar ut över havet, den väger femhundra kilo och är fem meter hög.

Här fick resenärerna erbjudande att gå Strandpromenaden ca en kilometer eller att åka med bussen mot Gustafsberg.

Sista stoppet på resan var Gustafsberg, Sveriges äldsta kurort och Sveriges första internatskola för pojkar. Här har både kungar, drottningar, prinsar och adel druckit brunn och badat. Gustafsberg är ett kulturarv som idag drivs av en stiftelse.