Månadsmöte April

Ordf. Ulla Jansson hälsade ett 100 tal medlemmar välkomna till parken och ett särskilt välkomnande till dagens gäst Göteneuppfödda Carin Åkesson.

Carin var anställd i 26 år som körledare på Betlehemskyrkan i Göteborg då hon ville göra något annat och fick förfrågan om hon ville bli kör ledare på fängelse och fick åka till ett fängelse i Boston Amerika. Där fanns 1.500 livstidsdömda fångar. Hon fick starta upp en verksamhet för att få dem att tycka om musik. Sånger som används på fängelse är oftast ”Eyes om To Morrow” Miriam Makeba, glada sånger och sånger om frihet. Här fick hon många tips att ha med sig till fängelse i Sverige bl.a. från fångarna ”du hälsar och vågar titta folk i ögonen”.

Nu till Sverige och här blev hon initiativtagare till körsång på Sagsjöns kvinnoanstalt. Av  personer i fängelse så är 6% kvinnor, och brotten är oftast drogrelaterade brott, bedrägerier, våldsbrott, sällan mord.

När hon kom till Sagsjön så var hon välkomnad och du är väntad sa de. Här fick hon många möten med kvinnor från olika världar och de pratade, skrattade, grät och sjöng. Låtar de ville sjunga var låtar som lugnar ner och barnvisor. Många olika episoder som hände fick vi berättat. Efter ett halvår så ordnades en konsert och flickorna hade pyntat lokalen i rosa och de hade rosa kläder och det var stort för dem att stå på scen och få applåder och få visa vem man är.

Vad händer med kvinnorna när de kommer ut men 70% återvänder inte till kriminalitet.

Hon avslutade med ”Vi behöver mer kärlek, hopp, glädje och framtidstro”.

Carin avtackades med en blomma av Dan Poucette och applåder för ett intressant föredrag.