Vad gör jag om jag blivit hackad?

Om någon tagit sig in på ditt konto, eller detta blivit hackat, innebär det att någon stulit ditt lösenord och kan använda ditt konto för att komma åt din privata information och skicka skräppost. För att återfå ditt konto, och för att förhindra att det blir hackat igen, följ dessa steg.

1. Installera ett antivirusprogram på din dator

För det mesta kommer hackare över ditt lösenord genom skadlig programvara (spyware/malware) som installerats på din dator utan att du vet om det, till exempel när du laddat ner ett verktygsfält eller en skärmsläckare. Det är mycket viktigt att rensa bort virus och spyware från din dator innan du byter lösenord, eftersom hackaren då inte kan komma över det nya lösenordet.

Efter att du installerat ett antivirusprogram, ställ in programmet på att uppdateras och scanna din dator regelbundet. Om du använder Windows kan du ladda ner och installera Microsoft Security Essentials gratis.

2. Ändra ditt lösenord

När du installerat och kört antivirusprogrammet, försök logga in på ditt konto.


3. Förhindra att ditt konto blir hackat igen


Följande steg hjälper dig att hålla ditt konto säkert och gör det enklare att återfå det även om det skulle bli hackat igen.

Skapa ett starkt lösenord för ditt konto

  • Försäkra dig om att det är minst 8 tecken.
  • Använd inte ditt användarnamn, riktiga namn eller företagsnamn.
  • Använd inte vanliga ord.
  • Se till så att ditt nya lösenord är avsevärt annorlunda än tidigare lösenord och använd inte samma lösenord för flera konton.
  • Använd en kombination av stora och små bokstäver, siffror och symboler såsom !, #, *.

Kontrollera att ditt operativsystem är uppdaterat

De flesta operativsystem ger dig gratis uppdateringar för att förbättra säkerhet och prestanda. Eftersom dessa uppdateringar är viktiga för att din dator ska vara säker rekommenderar vi att du ställer in datorn på att ladda ner och installera dessa automatiskt.


Svara aldrig på e-postmeddelanden som ber dig att skicka ditt lösenord

D
u bör under inga omständigheter svara på e-post från efterfrågar personlig information.


Var försiktig med att logga in från offentliga datorer och osäkrade trådlösa nätverk

Om du använder offentliga datorer eller osäkrade trådlösa nätverk bör du överväga att ställa in ditt konto på att alltid använda HTTPS. För att börja använda HTTPS, ändra dina inställningar. Du kan också använda en engångskod om du behöver logga in från en offentlig dator. Detta är ett bra alternativ om du bara använder offentliga datorer då och då.


Gör ditt konto lättare att återställa i framtiden

Konfigurering din säkerhetsinformation gör det enklare att återställa ditt konto om någon skulle få tillgång till det. Eftersom den här informationen ser till att ditt konto är säkert är det en bra idé att lägga till så mycket säkerhetsinformation som möjligt.

För att lägga till säkerhetsinformation:

  1. Gå till din kontoöversiktoch logga in.
  2. Under Kontosäkerhet, klicka på Hantera bredvid Säkerhetsinformation och följ instruktionerna för att lägga till eller uppdatera din säkerhetsinformation.