Orkidé- och långvandringar

Orkidé- och blomstervandring i Rättvik

Vi fick bästa tänkbara väder på årets blomstervandring, soligt, varmt och myggfritt. Åke Tidigs guidade oss, med sitt djupa kunnande, bland ängsblommor och orkidéer.

Vi startade med att titta på guckuskor vid vägkanten i Born. Här fanns det gott om ståtliga stånd av guckuskor, vilka som vanligt gjorde störst intryck. Längs vägkanten hittade vi också svartkämpar, rödkämpar, kattfot och andra ängsblommor. Sedan
gick färden till Solberga kalkbrott för att studera blodnycklar. På grund av den torra våren och försommaren var blodnycklarna inte lika ståtliga som tidigare år.
Vandringen avslutades vid Boda gammelgård. Där blev det först fika och sedan ett besök på den närliggande blomsterängen. På ängen såg vi bland annat tvåblad, brudsporre och kattfot.

Ellen Arnesson

Vårens långvandringar från snö till mygg

Den första långvandringen den 26:e april fick ställas in på grund av dåligt väder.
Bättre väder vid nästa vandring som fick från Nittsjö - Amtjärnsbrottet - Skålberget - Västberg - Nittsjö.

Den 10:e maj var det dags för blåsippsvandring i Tällberg med omnejd. Förutom massor av blåsippor såg vi också några exemplar av Scharlakansvårskål, en "riktig snygging” enligt en erfaren svampkonsulent. Vitsippsvandringen följande vecka bjöd på snö, regn och vitsippor som inte riktigt ville slå ut. Sex tappra vandrare trotsade vädret och menade att det inte finns något dåligt väder utan bara dåliga kläder.

Den 24:e maj gick vi Insjön - Ål-Kilen - Insjön. Solsken och varmt. Veckan efter fick vi en uppfriskande vandring som startade vid Hjortnäs brygga och fortsatte längs Siljans strand - Dalsberget - Sunnanäng - Hjortnäs brygga.

Vårens sista vandring gick av stapeln i Olsnäs. Vandringen följde, med undantag av några avstickare, “Olsnäsloppet”. Här stötte vi på försommarens första myggor, men vi lyckades skrämma bort de flesta med hjälp av Evas effektiva myggmedel.

Vandringarna, som görs i samverkan med friluftsfrämjandet, kan sammanfattas i geografiskt spridda vandringar, natur- och kulturupplevelser, varierande väder, fysisk aktivitet, gemenskap och många och trevliga deltagare, varav en hel del är SPF-are.

Ellen Arnesson