Medlemsträff den 17/1 - Lokalpolisen

Leksand är en säker kommun

”Leksand är en säker kommun”. Det enkla budskapet fick de 94 deltagarna i SPFs medlemsträff i Sveasalen av de två poliserna som gästade möte den 17 januari för att informera om bedrägerier mot äldre samt olyckor där äldre är inblandade.

Det var den tillträdande kommunpolisen Kjell Bond som tillsammans med tidigare kommunpolis Anders Modén som började med information om polisens organisation inom Lokalpolisområde (LPO) Mora dit polisen i Leksand hör. Kommunpolisen för Leksand och Rättvik är stationerad i Leksand med kontor i kommunhuset på Leksandsvägen.

Leksand är en säker kommun att bo och vistas i, men det händer att personer utsätts för bedrägerier och försök till detta. Efter informationen övergick Kjell och Anders till att berätta att den vanligaste typen av bedrägeri mot äldre är att någon ringer upp och utger sig för att vara från t. ex. en bank, företag eller myndighet och på ett vänligt sätt vill hjälpa den äldre i något ärende som rör ekonomi.

- Var på din vakt och öppna aldrig ditt bank-id, lämna aldrig ut några koder och avsluta samtalet hur vänlig och trevlig den som ringer är och säg aldrig ordet ja vid ett sådant här samtal. Det är enkelt att lägga in ordet ja som en bekräftelse att man köpt något, säger Kjell.

Andra typer av bedrägerier som är vanliga är:

  • Samtal från utlandet. Svara aldrig om det är ett samtal från utlandet. Är det ett svenskt nummer du inte känner igen. Svara inte utan kolla upp numret.

  • Du får ett mail eller telefonsamtal från en bank eller kreditinstitut som vill att du ska lämna dina kontouppgifter eller följa en länk. Klicka bort mailet eller lägg på luren omedelbart. Banker begär aldrig ut kontouppgifter via mail eller telefonsamtal. Är du osäker kontakta banken och fråga om de sökt dig.

När det gäller trafik säger både Kjell och Anders att det inte är ofta som äldre är inblandade i olyckor, men det händer.

- Vad som kan vara känsligt och viktigt är när ska man inse att sluta köra bil.

Det kan vara svårt att själv inse att det är dags för det. Det händer att anhöriga tar kontakt med polisen för att få råd hur man som anhörig ska göra. Oftast är det läkarna som tar det samtalet med den det gäller, säger de båda poliserna.

Den ca 40 minuter trevliga och viktiga informationen från de båda avslutades med några frågor från deltagarna och från den nya kommunpolisen Kjell Bond med orden ”Min dörr är alltid öppen”.


Bernt Bergkvist
Trafik- och brottsförebyggande gruppen