Prova på luftgevärsskytte

Vi har provat på luftgevärsskytte


En kylig eftermiddag i september samlades ett gäng SPF:are vid Skyttecentrum för att prova på luftgevärsskytte, något som var helt nytt för alla. Detta visade sig dock vara en bekväm aktivitet. Man kunde sitta inomhus på en stol i rumstemperatur och med stöd för geväret. Det var bara att ladda, sikta och skjuta. Resultatet av varje skott syntes direkt på en elektronisk resultattavla. Man behövde inte ens gå fram och lappa skjuttavlan mellan serierna. Fikabordet, där vi kunde dricka vårt medhavda kaffe, fanns fem meter bort.

Vi fick direkt prova på att skjuta med tävlingsgevär. Det tog en stund innan alla hade hittat sin skjutställning så att kolven låg rätt mot axeln och pricken i tavlans mitt kunde urskiljas genom siktet. Efter några försök började vi allt oftare träffa tavlan och successivt närma oss mittpricken.

Skjuthallen hade stått oanvänd under pandemiperioden, så det tog litet tid för instruktören Peter att få igång gevär och elektronik som var kopplad till gevären.Två skjutstationer visade “ogiltigt resultat” även om man tyckt sig skjuta mitt i prick. Två skjutstationer fungerade dock perfekt och det syntes direkt om man skjutit 8, 10 eller bom. Trots - eller kanske tack vare - att allt inte fungerade så perfekt från början tyckte vi alla att detta var fantastiskt trevlig upplevelse. Alla blev bra mycket bättre skyttar efter några få serier.

Luftgevärsskytte är en inomhussport och säsongen startar på allvar i november. Då räknar vi med att ett gäng SPF:are kan komma tillbaka till skyttecentrum mer regelbundet. Alla behöver inte vara med alla gånger, utan den som har möjlighet kommer.

Tack till alla som provade på luftgevärsskytte! Ett särskilt tack till Margit som ordnat aktiviteten och till Peter som hjälpte och instruerade oss!

Leif Arnesson