Göta kanal utflykt

SPF-are på böljan den blå


63 medlemmar i Spf har gjort en utfärd på Göta kanal. Tidigt på morgonen avgick från Djurås den dubbeldäckade bussen. Från början klev medlemmar från Rättvik, Leksand och Gagnef på. Bussen fylldes sedan på av medlemmar i Mockfjärd, Dala Floda, Björbo och Vansbro.

Färdriktningen var Sjötorp och M/S Bellevue. Morgonfika intogs innan båten äntrades. Kapten Sonny presenterade besättningen och guidade under färden på Balsar von Platens storverk, Göta kanal. Vi imponerades av vilket arbete männen som för hand grävde kanalen måste ha gjort! Av dessa var många ryska krigsfångar. Det sägs att det fortfarande finns ättlingar från dessa ryssar i trakterna kring kanalen. 16 slussar passerades och en landstigning gjordes vid Lyrestads hembygdsmuseum. I museet fanns allehanda gamla föremål i en salig blandning. En utsökt lunch serverades på båten innan vi kom till vårt mål som var Töreboda. Många igenkännande platser från filmerna Göta kanal passerades. En sådan plats var Norrkvarn där Georg Rydeberg i filmen agerade slussvakt.

   

I Töreboda väntade vår buss på att köra oss hemåt. Efter hemvägen gjordes paus för bussfika och dragning i lotteriet som sålts under färden. Många glada vinnare blev det, och sent på kvällen var vi tillbaka på våra respektive hemorter med många minnen i bagaget.

Gunilla