Månadsträff april 2024

Den 8 april var det åter dags för månadsmöte för Ljungby-Mortorps SPF-Seniorer. Denna gång i Tvärskogs församlingshem. Drygt 70 medlemmar hade mött upp.

  • Lisbeth Buhré berättar om sitt arbete med flyktingarna från Ukraina

Ordförande Ing-Britt Nordahl-Jaensson hälsade välkommen.

Inbjudna talare var Ola Lyrberg, Veterankraft, FixarMarie och Lisbeth Buhré.

Veterankraft är en organisation som jobbar med allt som det finns önskemål om att få hjälp med. Bara i södra Kalmar län är man 250 medarbetare, huvudsakligen pensionärer. I landet är man drygt 5 000 personer fördelade på 45 kommuner. Det är mycket Rot- och Rut-arbete. Ola delade ut broschyrer för den händelse att någon var intresserad att kontakta honom efteråt med önskemål om någon tjänst.

FixarMari kunde tyvärr inte medverka, så Ing-Britt berättade i hennes ställe vad som FM i normala fall hjälper till med. Tjänsten är gratis, och inriktad mot pensionärer, som inte bör utföra arbetsuppgifter, där det finns risk för fallskador. Det kan handla om att byta takglödlampor, hänga upp gardiner och liknande. Tjänsterna bokas genom Träffpunkten i Kalmar.

Lisbeth Buhré berättade om sitt engagemang för Ukrainska flyktingar. Direkt efter Rysslands anfall på Ukraina förstod hon att det skulle behövas ideella krafter som kunde hjälpa de ukrainare, som skulle komma till Sverige från krigets Ukraina.

Hösten 2022 drog verksamheten i gång i Torsås kommun. Där bor idag ca 12 unga ukrainska kvinnor och barn. Lisbeth och hennes medarbetare hjälper flyktingarna med praktiska insatser. Det kan handla om tolkinsatser eller att skjutsa någon till läkarmottagning, affär eller tåget. Man hjälper även flyktingarna med kontanter eller matkuponger. Varje flykting får bara 61 kr/dag från Invandrarverket, vilket inte räcker särskilt långt.

En spontan insamling till förmån för flyktingarna inbringade ca 5 500 kr, dessutom skänkte SPF-föreningen 5 000 kr till verksamheten i Torsås.

Lisbeth var mycket tacksam för den generösa gåvan å flyktingarnas vägnar.

Efter kaffe och gott tilltugg var det dags för föreningsinformation av olika slag. Vår studieorganisatör Barbro berättade om kommande studiecirklar och efterlyste önskemål om nya studieämnen. Vår reseansvarig Anette berättade om resan till SydÖland den 31 maj. Anmälningslistor var utlagda. Vår ordförande Ing-Britt informerade om 4-länsträffen den 8 augusti.

Eftermiddagen avslutades med lottdragning och ett framförande av studiegruppen Sångfåglarna. Vi fick lyssna på ett knippe glada vårmelodier och även sjunga med i några av sångerna. Det blev verkligen en härlig avslutning på en intressant eftermiddag.