Nationaldagsfirande -22

SPF-Seniorerna i Ljungby-Mortorp samlades i Påryds Hembygdspark den 6 juni för att traditionsenligt fira Sveriges nationaldag.

Flaggan vajade fint i vinden och ett behagligt soldis värmde besökarna.

Ett sextiotal medlemmar hade slutit upp i den vackra hembygdsparken. Ordförande Bo Henrysson inledde och hälsade samtliga hjärtligt välkomna, särskilt dagens underhållare Olle Björngreen från Degerhamn på Öland. Bo uppmärksammade samtidigt de damer som dagen till ära hade tagit på sig sin nationaldräkt.

Olle Björngreen hade valt låtar som man sällan hör i Sveriges Radio bl a: Små, små ord av kärlek, Det är ljus över nejden av Fröding, Morfar dansar av Berghagen m fl. Han framförde dem verkligen med bravur. Åhörarna var med på noterna. Ofta blev det allsång.

Därefter tog Tomas Fröler, föreningens sekreterare, vid och höll nationaldagstalet. Han utgick från Gustav Vasa, som valdes till kung över Sverige just den 6/6 1523. Efter den historiska tillbakablicken berörde han händelserna efter den 24 februari i år. Det spända världsläget med kriget i Ukraina gör, att vi svenskar har särskild anledning till stor tacksamhet över att Sverige inte drabbats av krig på över 200 år. Kanske känner vi just i år, att det är viktigare än någonsin att fira vår Nationaldag och vi inser, att detta inte är en självklarhet för alla människor, inte ens i Europa och inte för oss svenskar heller.

Talet avslutades med att SPF-arna hurrade för Sverige och sjöng Sveriges nationalsång, Du gamla du fria.

Några medlemmar från föreningens styrelse bjöd sedan på minst sju sorters kakor plus en god bulle till kaffet. Ja, kakfaten var nästan för små för att rymma alla godsaker som serverades. Ingen protesterade mot det dock, utan alla lät sig väl smaka.

Sedan var det Olle Björngreens tur att fortsätta med sina lättsjungna visor. Både hela visor och potpurrier. Åhörarna fick njuta av: Jag blir så glad, Säg det med ett leende, Räck mig din hand m fl . plus lite humoristiskt mellansnack och även några tänkvärda ord då och då.

Nationaldagen avslutades med sedvanlig lotteridragning och att ordf. Bo Henrysson tackade de medverkande och önskade föreningsmedlemmarna en riktigt skön sommar.

Klicka här för att se bilder från dagen.

Tomas Fröler