Resa till Eriksberg

Måndagen den 13 augusti gav vi oss av på en dagsutflykt med buss till Blekinge, närmare bestämt Eriksberg - Nättraby – Karlskrona. Bussen var full, ca 50 personer var vi.

Tomas-Buss med den eminente chauffören/guiden Tobbe såg till att vi kom dit vi skulle och fick lära oss mycket om de platser vi besökte.

Våra egna reseansvariga, Anette, Kerstin och Ing-Britt jobbade hårt för att vi inte skulle villa bort oss på de olika stoppen och försåg oss dessutom med knepiga tipslappar med ordlekar under dit- och hemresa.

Eriksberg var huvudmålet med resan och kl 10 00 möttes vi av deras guide Mats utanför grindarna till det 950 ha stora viltreservatet. Han berättade kunnigt om anläggningen, påbörjad av kalmarbördige Bengt Berg 1937. Numera finns det ca 1900 olika djur innanför det drygt två meter höga viltstängslet. En nästan två-timmars rundtur vidtog, där vi på nära håll fick se samtliga de sex olika djur som finns på Eriksberg, vincent, vildsvin, dovhjort, kronhjort  davidshjort och mufflonfår.

Sedan var det dags för lunch på anläggningens restaurang som heter Vincent. Ytterfilé på vildsvin eller isterband på mufflonfår. Mycket gott båda rätterna.

Färden fortsatte sedan till Nättraby, där vi gick ombord på Ångaren Axel, numera dieseldriven.

En timmes behaglig båtfärd till Karlskrona fiskehamn. Vackra lövdungar och tjusiga villor kantar Nättrabyån och skepparen berättade om åns betydelse för handen, då Nättraby var en viktig handelsplats. Det var innan Karlskrona tog över på 1700-talet.

I Karlskrona tog vi oss till Fredrikskyrkan som nyligen restaurerats för 140 miljoner kronor. Kyrkoherde Gabriel Norrgård berättade om restaureringen och de olika finesser som numera finns i kyrkan bl a en mycket stor modern dopfunt i kyrkans mittgång och ett höj- och sänkbart förråd precis under koret.

En stund för strövtåg i centrum med glassätande och föntershpping  hann vi också med, innan bussen vände hemåt. Ca kl 20 00 kunde vi nöjda och glada stiga av och se tillbaka på en mycket angenäm dagstur i vårt grannlandskap Blekinge. Stort tack till alla som gjorde denna resa möjlig.