Månadsmöte april

Första riktiga vårdagen samlades ett 80-tal av Ljungby-Mortorps SPF-medlemmar till månadsmöte i församlingshemmet i Ljungbyholm onsdagen den 4 april för att lyssna till Stefan Lagesson från Ottoskruv, utanför Nybro.


Ordföranden Bo Henrysson hälsade välkommen och inledde dagens möte med att minnas två av våra aktiva medlemmar som avlidit sedan vi senast träffades. Eivor Åsenius och Sven Nilsson. Sven har varit föreningens ordförande mellan åren 2009 - 2013 och vi minns dem båda med stor tacksamhet. Vi hedrade dem med en stunds tystnad med ett tänt ljus följt av en dikt "vårt liv är en vindfläkt" av Nils Ferlin.
Därefter intog vi dagens måltid som bestod av kroppkakor från Arontorp samt kaffe och en kaka som Inger Håkansson bakat och skänkt. Priset för dagen var endast 70 kr för allt.


Stefan Lagessons samlingar av gamla skivor/stenkakor ledde till ett Museum med ca 55 tusen skivor och ca 200 dragspel med bla. annat 147 dragspel ur Karl Jularbos samlingar. Museet i Otteskruv öppnas igen 1 maj. Museet besöks av ca 700 personer varje år.

Det blev en minnenas eftermiddag med musik från 40-talet och framåt. Ulla Billkvist, Karin Juel, Harry Brandelius, Lasse Dalkvist och Gunnar Viklund.
Tidigare filminspelningar var ofta med sång och musik som ett tema.
Lasse Dalkvist med den gamla dansbanan och Edvard Perssons skivor och filmer. Elvis Presley, Pat Boone, Little Gerhard, Ove Törnkvist och Tore Skogman m fl.
Dragspelaren Lasse Benny från Påryd som blev svensk mästare i dragspel. Han hette Lars Bergman f 1923 med artistnamnet "Benny"

Margret Mård från Nybro med anknytning till Visselfjärda, medverkade i 11 filmer och 260 sånginspelningar bl.a "I min lilla värld av blommor"
Stickan Andersson skrev Lill Babs' / Är Du Kär I Mej Ännu Klas Göran. Genom tiderna mest sålda skivor är Flottarkärlek, Barnatro, Livet i finnskogarna och Gamla Nordsjön.
Det blev många minnen som dök upp med Stefans trevliga berättarkonst.

Även Stålfarfar" Gustav Håkansson har sjungit in en skiva 1951.
Han blev rikskändis i samband med cykeltävlingen Sverigeloppet som gick från Haparanda med målgång i Ystad. Han vägrades först att vara med då man ansåg att han var för gammal - 66 år. Han tillverkade då sin egen nummerlapp med nr 0. Stålfarfar har sedan blivit ett uttryck som används för att beskriva spänstiga äldre män. På sin färd genom Sverige blev detta mycket uppmärksammat. Gustav Håkansson och hans hustru har det längsta äktenskapet i Norden på 78 år.


Information lämnades av reseansvarig Stig Eriksson. Långresan till norra Tyskland den 17 – 21 juni har några platser kvar.
Kerstin informerade om vårfesten i Bjursnäs. Jan informerade om kommande Boule-dagar.

 Mötet avslutades traditionellt med dragning på olika lottringar och sången Du Gamla Du Fria.
Bo