Resa till Dalarna

I slutet av maj gav sig 45 glada medlemmar från Ljungby-Mortorp på en fyradagars bussresa till Dalarna.

Första stoppet i Dalarna blev Falu 1000-åriga koppargruva, Sveriges kassakista, då det begav sig.  

Sen åkte vi till Sundborn utanför Rättvik, Carl och Karin Larssons vackra hem, som blivit stilbildande för så många. En kunnig guide tog hand om oss och lotsade oss runt i Carl Larsson-gården. Vi hann även se en utställning över Karin Larssons textila produktion. Nästa dag tog vi oss till den kända eventscenen Dalhalla också utanför Rättvik, byggd i botten av ett gammalt kalkstensbrott med utrymme för 6 000 betalande personer, att fantastiskt projekt, ett resultat av en hängiven operafantast och många lokala sponsorer. Vi for sedan vidare till Mora för att besöka den lokala SPF-föreningen, som Bosse haft kontakt med sedan en kollega till honom, Roland Brink flyttat dit som pensionär. Ordföranden och några till berättade om verksamheten i sin egen ägandes föreningslokal, ett stort gammalt skolhus, som man fått överta från kommunen för den symboliska summan av en krona. De hade en mängd aktiviteter nästa veckans alla dagar, men så är de också drygt 500 medlemmar och har som sagt egna lokaler att hålla till i.

Zorngården och Zorns museum är ett måste för den konst-och kulturintresserade när man är i närheten av Mora. En kunnig guide och en helt otrolig interiör på Zorngården gjorde ingen besviken.   Hemresan påbörjade vi på tredje dagen, men etappmålet var Karlstad, där Lars Lerins museum ligger. Sandgrund heter stället, ett gammalt danspalats, som nu är fyllt av Lars Lerins fantastiska akvareller. Vi strövade runt i flera timmar, på fjärde dagens förmiddag även där tillsammans med en kunnig guide, innan det åter var dags att sätta sig i busen för de sista 45 milen tillbaka till Kalmar med omnejd.

Det blev mycket konst, men också många andra fina minnen, härlig samvaro och många glada skratt under resan för oss 45 medlemmar i SPF-Seniorerna i Ljungby-Mortorp.