Månadsträff okt -23

Den 16 oktober möttes åter igen Ljungby-Mortorps SPF-Seniorer för en månatlig träff, denna gång i Tvärskogs församlingshem. Drygt 70 medlemmar hade mött upp.

Ordförande Stig Eriksson hälsade välkommen. 
Programmet för dagen var Kalmar Veterantågsförening. Anette Nilsson Junker, Karl-Axel Johansson och Bo Ohlin presenterade föreningen och berättade att Kalmar historiskt sett har varit en viktig järnvägsstad. Här har under årens lopp byggts väldigt många tåg på Kalmar Verkstads AB bl. a 271 tunnelbanevagnar till Stockholms lokaltrafik och 67 Öresundståg. De presenterade också olika resor som de genomfört. Vi fick med hjälp av fina Powerpoint bilder följa med deras resenärer till Nord- Norge och norra Lappland, bl a Jokkmokk med omnejd. Nästa planerade resa kommer att gå till Trondheim i maj månad.

 Vi fick även en historisk tillbakablick. Föreningen bildades för 50 år sedan, då det gällde att rädda ett gammalt ånglok, som annars hade skrotats. Det lyckades och sedan dess har vagnparken succesivt byggts ut och består idag av: ett växellok och ett stort ellok på 30 500 hk som drar 10 vagnar av olika slag: vanliga sittvagnar, restaurangvagn, sovvagnar, verkstadsvagn mm. Cirka 100 passagerare kan man ta med på sina resor och dessutom åtskilliga frivilliga från föreningen som står för allt ideellt arbete under resan. Tåget kräver givetvis mycket underhåll och det jobbar föreningens medlemmar med, då de inte är ute på sina olika turer runt om i Sverige.

Efter presentationen var det dags för fika och information om kommande aktiviteter för SPF-arna. En bussresa till Julmarknaden i Linköping med besök på Flygmuseet planers gå av stapeln den 2 december. Studieansvarig Barbro Olsson flaggade för en föreläsning om Digital säkerhet i Tvärskogs församlingshem den 28 november.

Efter en tyst minut för Sven Olsson som avlidit i en ålder av 92 år, info om försäkringsvillkor för pensionärer samt lottdragning avslutade Ann-Katrin Sandgren stämningsfullt med Glenn Millers Chattanoga, Choo, Choo på piano.

Tomas