Utflykt till Långasjö juli 2021

Ett fyrtiotal av SPF- Seniorernas medlemmar i Ljungby-Mortorp tog sig med egna bilar till Långasjö den 7 juli. Detta var den fösta gemensamma resan sedan coronapandemin slog till för drygt ett år sedan.

Utanför Långasjö kyrka mötte förre lantbrukaren Carl-Gunnar Gunnarsson upp. Han är en av fyra drivande Långasjöbor, som höll i trådarna då det gällde att restaurera sjön på 1980-talet. På den tiden vad den helt igenvuxen. Orsaken till igenväxningen var bl a övergödning. Många enskilda avlopp gick på den tiden helt orenade rakt ut i sjön.

Resultatet av tre års hårt arbete blev en vacker vattenspegel på ca 15 ha omgärdad med ett trevligt promenadstråk på drygt en kilometer. Vattenkvalitén är så bra, att det blivit en populär badsjö med både fisk och kräftor i.

32 markägare var från början berörda, och projektet genomfördes till största delen med frivilligt arbete. Finansieringen klarades huvudsakligen av med hjälp av olika insamlingar. Länsstyrelsen var givetvis med och backade upp.

Resultatet har blivit enastående och sjön är verkligen en pärla strax väster om Långasjö kyrka.

Efter föreläsning och rundvandrning begav sig SPF-arna till det närbelägna Clasatorpet, där filmen om Utvandrarna spelades in år 1969.

Torpet är nu en verklig sevärdhet med tidsenliga möbler och husgeråd i boningshuset, tidsenliga redskap i lada och på loge samt örtagård och åkerlappar som fortfarande brukas enligt gammal sed. Allt skött av Långasjö hembygdsförening.

Ciceron var förre läraren Stig Hermansson. Han berättade om torpets historia och vad som finns att se på torpet samt hur man hade arbetat med filmen på plats under nästan ett år, 1969.Många Långasjöbor hade medverkat i mindre roller samt som statister. Även Carl-Gunnar Gunnarsson, som själv medverkat vid filminspelningarna som kördräng för oxarna berättade om dråpliga händelser under inspelningen av filmen.

Efter drygt en halv dag av fina upplevelser och mycken information vände mycket nöjda SPF-are kosan österut mot hemtrakterna i Ljungby-Mortorp.