Föreläsning om Digital säkerhet 28 nov -23

Ett fyrtiotal SPF-medlemmar hade sökt sig till Tvärskogs församlingshem den 28/11 för att ta del av föreläsningen om Digital säkerhet som Bo Lind på Bosses Data höll.

Bo gick, med hjälp av power point-bilder, igenom hur man ska förhålla sig till bl a bankdosor, Swish och Bank-ID mm.

Det är viktigt att man alltid loggar ut sig då man varit inne på en viss sida. Risken är annars att man kan bli spårad och utsatt för olika manipulationer. Om man ska handla på nätet kan man kolla företagets seriositet med hjälp av poff.se eller alla bolag.se. 

Ska man betala en faktura utomlands är det lämpligt att man betalar via ett kreditkort. Då får man en faktura och har på det sättet full koll på transaktionen. Använder man ett betalkort ska man inte ha mer än en begränsad summa på kortet. Mer än så kan man inte förlora om man blir utsatt för bedrägeri. Man kan också betala via Klarna. Att ta ett foto eller en skärmdump av betalningsbekräftelsen är ett bra sätt att dokumentera köpet.

Var försiktig med att gå in på företagssidor el göra bankaffärer, om du måste koppla upp dig mot öppna publika nätverk. Du kan då riskera att bli ”kidnappad” av någon som fångar upp dina signaler. När du får mail, öppna inga bifogade filer, om du inte är helt säker på att det är ok.

Använd virusprogram. Ett som är gratis är Windows Defender, men det finns andra också tex Norton, men då kostar det pengar.

Rensa historiken i din dator med jämna mellanrum. Det underlättar för datorn att arbeta.

Se upp för catfishing. Det är ett sätt att under falsk identitet få dig att göra t ex utbetalningar till en bedragare.

Vill du studera dessa råd mer ingående kan du ta del av dem på närmaste bibliotek eller På Tickhuset i Kalmar.

Detta och mycket mera informerade Bo Lind om. Många frågor ställdes under eftermiddagen, som verkligen uppskattades av de vetgiriga SPF-Seniorerna.

Tomas Fröler