40-års jubileum

SPF-Seniorernas 40-års jubiléum

Pårydsparken var pyntad och inbjudande när ca 110 SPF-are anlände vid tretiden fredagen den 12 oktober. Exakt på dagen 40 år efter det att Ljungby-Mortorps SPF förening bildades.
Festkommittén serverade välkomstdrink och salta pinnar och gästerna minglade runt och hälsade på gamla bekanta och även nya ansikten. Grannföreningarna och regionstyrelsen var representerade med ett antal gäster.
På en storbildsskärm rullade en bildkavalkad med glimtar från olika evenemang som föreningen haft under årens lopp. Många var de medlemmar som igenkännande kommenterade de olika bilderna och fick sitt minne uppfriskat från en härlig resa eller ett helt vanligt månadsmöte.
Vår ordförande Bo hälsade välkommen, särskilt de inbjudan gästerna med distriktsordförande Chatrine Pålsson-Ahlgren i spetsen.
Innan allt var på plats gav oss allas vår Lars Larsson, Ålebo glimtar ut bygdens historia i form av kortare berättelser från olika håll i Södermöre. Somligt dråpligt annat tragiskt, men alltid med den gode berättarens känsla för hur en god historia ska dras.
Maten hade lagats av Påryds numera välkända och omtyckta Lantkafé. Gästerna serverades till att börja med en utsökt Toast Skogen. Svampstuvning och smörstekta kantareller svarade för skogsinslaget.
Huvudrätten bestod av kottlettskivor och/eller, kycklingfiléer tillsammans med potatisgratäng, rödvinssås och rödbetssallad med fetaost och annat gott.
Under måltiden underhöll vi oss själva med allsång från ett häfte med huvudsakligen Evert Taubevisor. Allsången leddas av Åke Larsson, gitarr och Gulliz Hast keyboard.
Åke och Gulliz underhöll mer eller mindre hela kvällen med sin musik och spelade givetvis till dansen senare på kvällen.
Men långt innan dess hade vår ordförande Bo gjort en historisk återblick över pensionärsrörelsens historia i allmänhet och vår egen förenings i synnerhet. Starten skedde på Vassmolösa Gästis och förste ordförande var Sven Petersson Kvigerum. Sedan dess har föreningen avverkat sju ordförander, vilket i snitt innebär att de suttit som ordförande i ca 5,5 år.
1983 var ett särskilt år i föreningens historia. Då startade samarbetet med Vuxenskolan kring studier av olika svenska landskap, vilket sedan dess alltid har resulterat i en resa på sommarhalvåret till det landskap man haft studiecirklar om under vintern. Bo betonade vikten av att vara föreningsverksam. Då behöver man aldrig känna sig ensam.
Efter middagen var det dags för de inbjudna gästerna att framföra sina gratulationer till jubilaren. Distriktsordförande Chatrine Pålsson-Ahlgren hyllade föreningen under temat "Sveriges positivaste föreningsmänniskor samlas". Övriga gästande vänföreningar från Kalmar, Södermöre, Östra Blekinge, Emmaboda och Lindsdal samt PRO-föreningar från Ljungbyholm, Karlslunda och Trekanten uppvaktade med tal och olika gåvor.
Även tidigare styrelsefunktionärer tackades för mångårigt nedlagt arbete inom föreningen.
Avslutningsvis var det dragning på de olika lotterierna och därefter som sagt dans till Gulliz och Åkes musik.
Se det var en minnesvärd och mycket uppskattad kväll.