Månadsträff sept -22

SPF Ljungby-Mortorp:s månadsträff 12 sept. 2022

Tisdag 12 sept. höll Ljungby- Mortorp månadsträff i Olofsgården, Trekanten. Det var god uppslutning med 66 närvarande, vilket är ungefär en tredjedel av medlemskåren.

Dagens program började med att Rikard Eriksson berättade om livet som polis ett år i Liberia 2009 -2010. Inför uppdraget deltog han i en  tvådagarsutbildning i FN:s regi med deltagare från flera länder. Utbildningen avslutades med en övning med inriktning på hur olika situationer som kan uppstå ska lösas.

Liberia ligger i Västafrika med 5,3 miljoner innevånare på en yta som en fjärdedel av Sveriges. Klimatet är varmt och fuktigt, med en medeltemperatur på 27 grader och mycket nederbörd.

Liberia är ett av världens fattigaste länder med dåligt utvecklad infrastruktur, dåliga vägar som är ofarbara stora delar om året på grund av mycket regn. Elektrifiering finns bara i de större städerna. Landet som, blev självständigt 1947 drabbades av svåra inbördeskrig 1989-2003.

Rikards arbete bestod av allmänt polisarbete, utredningar mm. I arbetet ingick också att hjälpa de lokala polisstationerna. Förhållandena var mycket primitiva. De fick sig tilldelat en summa per dag som skulle täcka mat och logi som de själva fick skaffa. Maten bestod huvudsakligen av ris och kyckling. Malaria och olika magåkommor var vanligt förekommande men Rikard klarade sig med en omgång dålig mage.

Elförsörjningen kom från ett litet elverk och bensinen till detta tullades regelbundet av  deras två infödda medarbetare. Längre transporter gjordes oftast med helikopter.

Rikard tackades med blommor och en varm applåd.

Som ny medlem hälsades Eva Jönsson, Ljungbyholm välkommen.

Ing- Britt berättade om pågående studiecirklar; stickkafe i Tvärskog, småländska ord med 26 anmälda och ytterligare  en grupp om 10 på gång, en sånggrupp startar på Möregården och intresserade från oss kan anmäla sig dit. Ing-Britt delade ut listor där önskemål om nya cirklar tacksamt tas emot

Dagens förtäring bestod av smörgårdstårta som var gjord av Barbro Andersson och kom till oss via ICA och till kaffet bjöds på rulltårta och kaka som bakats av Kerstin.

Den vackra sensommardagen avslutades med dragning på lotterierna och Anna-Katrins fina pianospel.