Studiebesök hos familjen Hermansson/Kuskmålen

SPF-Ljungby-Mortorp gjorde den 17 maj ett studiebesök hos Carina och Ingemar Hermansson på deras gård Kavelbrokärret i Mortorp.

Ett fyrtiotal medlemmar hade mött upp i det soliga, men lite svala majvädret. Ingemar hälsade välkommen och berättade om gården och den verksamhet som familjen bedriver där, men även om hans och Carinas hobby, att samla och bevara gamla redskap, bl a våffeljärn, som de har nästan 100 st av, alla olika.

Gården har varit i släkten sedan 1940 och omfattar numera ca 75 tunnland. Man bedriver fårskötsel och har ett fyrtiotal tackor av texelras. Alla var ute på bete nu tillsammans med sina lamm.

Dessutom har man en såg, Kavelbrosågen, som startades av Ingemars morfar och ett hyvleri, som numera drivs av sonen Mikael Kuskmålen tillsammans med två anställda. Mikael och Ingemar demonstrerade hur man snabbt förvandlar en enkel furustock till en rak och fin träbalk. Med hjälp av det sågade virket tillverkar de sedan olika snickeridetaljer t ex fasadribbor, golvlister och fönsterfoder i olika profiler, allt efter kundernas önskemål. Dessutom har man en byggvarubutik, där man säljer byggnadsmateriel av olika slag.

SPF-arna var mäkta imponerade av den kreativitet och uppfinningsrikedom som Ingemar, Carina och Mikael uppvisade, när det gäller att ta till vara vad skogen har att erbjuda och sedan förädla det till efterfrågade kvalitetsprodukter.

Lika imponerande är deras ”museum”, i den gamla ladugården, nu ombyggd till museum/samlingslokal, för ca 25 personer med väggarna prydda av lantbruksredskap och redskap från äldre tiders handel och hantverk.

Fika hann vi förstås med i solskenet, även om vinden ibland kändes lite sval.

Stort tack Ingemar, Carina och Mikael för en mycket givande och härlig förmiddag!