Resan till Västergötland

Vi var 30 personer som gjorde en 3-dagars resa på försommaren ner till ”Sveriges vagga” i Västergötland.

Många var deltagare från Rättvik och Gagnef i den studiecirkel som startade innan pandemin plus ett flertal övriga intresserade. Vår utgångspunkt var de arkeologiska utgrävningarna i Varnhem där man hittat gravar med kristna vikingar och TV-programmet  "Kristna vikingar i Varnhem".
Vi åkte med Tobbes Buss och efter stopp i Lindesberg med medhavt fika anlände vi till Skara Stadshotell där vi checkade in och åt lunch. Sedan besökte vi Skara museum och fick information och kort rundtur med en mycket kunnig guide. Vi fick också egen tid för besök i domkyrkan och rundvandring.
Varnhems Klosterkyrka
Andra dagen var fylld av besök hela dagen. Vi började vid Varnhems klosterkyrka där vi verkligen kände av historiens vingslag. Vi möttes av Birger Jarls grav och guiden berättade om klosterlivet plus rund­vandring. 
Kata - rekonstruktion  
Den som ville kunde sedan besöka Kata gård. Namnet efter den kvinna som härskade på gården under vikingatidens slutskede och som hittades begravd i en välbevarad stenkista. Några tog en promenad runt den lilla sjön som är en del av pilgrimsleden.
Efter matpaus gick färden till gravfältet Ekornavallen med största hällkistan, där vi kunde studera olika begravningssätt från forna tider.


Vidare till Gudhems klosterruin och sedan ostavsmakning i Falbygdens ostrestaurang. Turen avslutades med Åsle Tå där många köpte fantastiska kokosbollar efter rundvandringen. Åsle tå är ett unikt friluftsmuseum som visar hur de fattiga och gamla kunde bo nära varandra och försöka ha en dräglig tillvaro. 
På resans tredje dag började vi färden över Kinnekulle med besök i Husaby kyrka och till Husaby källa där Olof Skötkonung döptes.


Dagens middag intogs på Forshems Gästgiveri från 1564 och vi åt naturligtvis ramslökssoppa. Forshem har en vacker kyrka med förmodade kopplingar till korsriddartiden.
Ramslök
Ramslöken frodades i Hällekis och många plockade av den doftande konvaljeliknande kryddväxten.
Sista stoppet var vid Aranäs/Årnäs den medeltida stormansborgen som ligger på en udde i Vänern där vi på avstånd kunde skönja ruiner och försvarsmurar. 
Trötta och belåtna gick färden sedan hem till Dalarna.

Text och foto: Åsa Björklund och Agnetha Wallander