”SMISHING?”

Har du hört talas om ”SMISHING?”

Seniorpodden

Hur har pandemin påverkat oss? Vad har vi lärt oss? Hur ser framtiden ut efter covid-19? Det är några frågor som tas upp i det här avsnittet av Seniorpodden. – Närheten till politikerna har vi aldrig upplevt så starkt som under det här året, säger SPFs generalsekreterare Peter Sikström, som under året...

Hur kan vi skydda oss mot bedrägerier?

Varje år utsätts ett stort antal människor i Sverige för någon form av bedrägeri. Äldre är en särskilt utsatt grupp framförallt när det kommer till det som kallas för social manipulation, till exempel telefon-, investering- och romansbedrägerier. I detta webinarium medverkar Lotta från Polisens Nationella Bedrägericentrum och berättar mer om bedrägerier och vad man ska tänka på för att skydda sig.

ÖKNING AV BEDRÄGERIER MOT ÄLDRE – HJÄLP POLISEN SPRIDA DESSA TIPS

Telefonbedrägerier som riktar in sig på äldre ökar. Bedragarna försöker med olika medel få den utsatte att använda sin bankdosa eller bank-id för att komma åt pengar. Hjälp polisen att sprida dessa tips till äldre i din närhet:

Ordförandes Julbrev 2020-12-07

Hej medlemmar i SPF Seniorerna Östra Blekinge!! Hoppas att Ni alla mår bra i de tider vi lever i. Efter att vi hade genomfört vårt årsmöte i februari månad 2020 har vi ställt in alla de planerade aktiviteter som vi skulle genomfört under året på grund av pandemin.

Brukar du läsa tidningen Senioren när den kommer i din brevlåda?

Det gör nog de flesta. Men kom ihåg att den även finns i en nätupplaga, där har redaktionen mycket större möjligheter att behandla aktuella ämnen, sådant som kan vara intressant, till exempel just nu under pandemin.

Direktsänd slutkonferens 3 december kl. 10-12

Välkomna till årets sista livesändning från projektet Inte ensam den 3 december! Projektet är ett samarbete mellan PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna. Gemensamt arbetar vi för att minska ofrivillig ensamhet och isolering bland äldre personer.

Klubbmästerskap i Boule 2020-11-03

PÅ SKARNHOLMENS BOULEBANOR

Eva Eriksson om de nya rekommendationerna: glädjande

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar de ändrade rekommendationerna för 70 år och äldre. Det är glädjande att vi seniorer nu omfattas av de allmänna rekommendationerna, nu måste också andra ta ett större ansvar.

Digitala jag - Utbildning

Din utbildning i digitala vardagskunskaper. Det här är en utbildning för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag, från Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen.

– Ett olyckligt exempel på systemisk eller strukturell ålders­diskriminering

Personer över 84 år, en grupp som påverkats starkt av pandemin, exkluderas från att delta i Folkhälso­enkäten i vår. Det här är ett olyckligt exempel på strukturell ålders­diskriminering, skriver flera debattörer i Svenska Dagbladet.

Äldre ska prioriteras för vaccin – vaccinationsordningen ska ligga fast

Tidigt stod det klart att högre ålder innebär större risk att bli allvarligt sjuk eller dö av covid-19. Antalet döda med covid-19 har nu passerat 10 000 personer i Sverige. 9 av tio döda var 70 år eller äldre. 7 av 10 döda var 80 år eller äldre. Det är därför avgörande att vaccinationsordningen ligger fast.

Envist engagemang ger resultat – Läs om SPF Seniorernas segrar 2020

Ett stort tack till alla er som kämpat för ökad livskvalitet och inflytande för landets seniorer under 2020. Känn dig stolt och läs om några av framgångarna från året som gått. Tillsammans är vi starka.

Vinnare i SPF Seniorernas julkalendertävling

Vi gratulerar vinnarna i vår julkalendertävling, och tackar för alla fina julrim. Följande personer har vunnit en bok. Hoppas att ni alla får en trevlig lässtund!

Thony Björk i Dagens Nyheter om äldres inställning till vaccinering mot covid-19

Thony Björk, sakkunnig i läkemedelsfrågor hos SPF Seniorerna, kommenterar seniorers inställning till att vaccinera sig mot covid-19, i Dagens Nyheter.

Anna Eriksson i Expressen om förändringarna i pensionärers ekonomi 2021

Höjd pension, sänkt skatt på pension och det omdiskuterade pensionstillägget ska förbättra ekonomin för landets pensionärer 2021. Anna Eriksson, pensionsexpert hos SPF Seniorerna, kommenterar åtgärderna i Expressen.

Hur kan vi skydda oss mot bedrägerier?

Varje år utsätts ett stort antal människor i Sverige för någon form av bedrägeri. Äldre är en särskilt utsatt grupp framförallt när det kommer till det som kallas för social manipulation, till exempel telefon-, investering- och romansbedrägerier. I detta webinarium medverkar Lotta från Polisens Nationella Bedrägericentrum och berättar mer om bedrägerier och vad man ska tänka på för att skydda sig.

Peter Sikström bjuder in till frågesport

Totalt bjuder Peter på 7 stycken nya frågesportfilmer. Du hittar länkar till filmerna nedan. Filmerna har också publicerats på vår facebooksida.

Nej till covid-19-lag nu

I dag svarade SPF Seniorerna på regeringens snabbremiss av en särskild covid-19-lag. Förbundet stöder inte förslaget och ordförande Eva Eriksson kommenterar.

Stärk äldreomsorgen genom lagstiftning

I dag beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredare som ska ta fram en äldreomsorgslag och redovisa sitt förslag senast den 30 juni 2022.

”Gör om gör rätt”: Så gick rekordsatsning om intet

Äldresatsningen, som omfattade riktade statsbidrag på totalt 4,3 miljarder kronor och pågick under åren 2010–2014, missade målet. Det anser Riksrevisionen.

15 goda fiskrecept

Gott och nyttigt. Senioren har samlat ihop massa goda recept på fisk. Här hittar du dem. Smaklig måltid!

Nästan alla på äldreboenden i Stockholms län har fått första sprutan

Innan veckan är slut har boende på så gott som alla äldreboenden inom Region Stockholm blivit erbjudna första dosen vaccin mot covid-19. Inom tre veckor beräknas även den andra dosen ha erbjudits.

Risk att äldre prioriteras bort igen

Kampen om vem som ska prioriteras i kön till coronavaccinet hårdnar. SPF Seniorerna markerar skarpt att Folkhälsomyndighetens rekommendation ska ligga fast.

Brodera dina tankar

Broderi har fått en renässans och blivit populärt igen. Men korsstygnen har fått ge plats åt en friare form av broderi. Många använder nu nålen mer som en penna och broderar text.

Gå till nyhetsarkivet

Aktuella kampanjer från vårt förbund