Holland 2023-04-23 - - 27

SPF Club 73 Svedala- Holland 23-27 april 2023
Förväntansfulla startar vi vår resa med buss till Amsterdam och Keukenhof (https://en.wikipedia.org/wiki/Keukenhof).
Kaffepauser med specialare längs vägen och solen värmde vid vår lunch i Scharbeutz.
Framkomna till vårt hotell i Almere intog vi en sen middag. Ingen av oss som var med, kommer att glömma restaurangens logistikproblem.
Nästa morgon startade vi med en båttur på Amsterdams kanaler. Vi fick höra om husens historia, bl.a om ”Pepparhuset” som hade galler för fönsterna pga dess dyrbara pepparlager på 1600-talet, dyrare än guld.
Förklaringar om varför husen lutade, pga pålningen, att de gamla husen var smala och höga för priset på marken var högt.
Husbåtarna ökade kraftigt i antal under 1960-talet då det var bostadsbrist. Idag är det höga priser på platserna. Det blev också en runda i hamnen för att se de moderna byggnaderna.
Resten av dagen ägnades åt strövtåg i Amsterdam. Marie, vår guide, lotsade oss till en port så vi fick se Begijnhof (https://en.wikipedia.org/wiki/Begijnhof,_Amsterdam) som hon hade berättat för oss om i bussen. Härliga caféer och matställe! Amsterdam hade mycket att erbjuda!
Följande dag åkte vi till Keukenhof, som bjöd på mest soligt väder.
Fantastisk upplevelse med alla blommande omgivande tulpanfält. 7 miljoner lökar som gav en färgglad upplevelse. Här provsmakade många av oss nederländska lunchrätter, som pommes frites, pannkakor och våfflor.
Efter middag och vila på hotellet åkte vi på kvällen åter en kanaltur, med skandinavisk guidning. Fin upplevelse! Vin och ost serverades.
Nästa dag utfärd för att se landskapet, höra om osttillverkning och se träskotillverkning.
I fiskebyn Volendam strövade vi längs stranden av Markermeer efter att ha besökt museet och följt Volendams historia.
Varierande väder, med frost sista morgonen. Våren var i antågande med gula rapsfält på hemvägen. Vår chaufför Thomas lotsade tryggt runt oss. Marie, vår guide, gav oss mycket historia och information under resan.
God stämning i sällskapet, 44 personer, många skratt!
/ Birthe