"Hjärta-Smärta" med hjärtlig musik

”Hjärta och smärta” del 1, information och musik av kardiolog Thomas Pettersson och musiker Ingemar Nilsson.

Bertil WP.s  Noteringar

- Är det farligare att vara kvinna än man utifrån risk att drabbas av någon hjärtåkomma? Nej, tvärt om generellt. Kvinnor lever i allmänhet längre än män.
Det är inte så många år sedan medellivslängden i Sverige var 71 år för män och 75 år för kvinnor. Nu är medellivslängden för män 86 år och kvinnor 90 år. Åldersskillnaden 4 år är och har varit konstant. I fertil ålder har kvinnor ökad risk att avlida vid första förlossningen.

Bröstsmärtor kan vara otäckt och riskfyllt. All smärta över diafragma (mellangärde, brösthålans botten) hanteras på hjärtklinik och smärta under diafragma hanteras på kirurgisk klinik. Hjärtsmärta uppkommer p g a syrebrist i hjärtmuskeln. Gör mycket ont.Typisk indikation är stor dödsångest. Se till att den drabbade är i stillhet och ligger stilla så att hjärtats syrebrist minimeras. Personer som drabbas av hjärtinfarkt ligger absolut stilla.
Personer som har ångest är livrädda och askgrå i ansiktet p g a adrenalinutsöndring i kroppen som bryts ned, svettas ut och avger en särskild doft. Hundar känner doften direkt varför personer ej kan dölja att man är rädd för en hund man möter.

Kärlkramp (latin: angina pectoris, angina= sammansnörning, pectus= bröst) orsakas av syrebrist p g a tillfällig nedsättning av blodflödet i hjärtats kranskärl (blodkärl som förgrenar sig runt hela hjärtmuskeln). Kärlkramp känns ofta som en tryckande smärta bakom bröstbenet och är ej något ktamptillstånd.

Hjärtinfarkt orsakas av syrebrist i hjärtmuskeln oftast p g a  blodpropp. Hjärtinfarkt bildas genom att plack (kolesterol och förkalkade cellrester), lagras i kärlväggen och blodkärlens väggar blir tjocka, hårda och ojämna. Om placken inflammeras och spricker levras blodet och en blodpropp bildas som helt eller delvis täpper igen hjärtats kranskärl vilka tillför hjärtmuskeln syrerikt blod (infarcire = täppa till).
Vi har två kranskärl (ca 2 mm diameter) som utgår ifrån kroppspulsådern. Vänster kranskärl uppdelas ytterligare. Om blodflödet och därmed syretillförseln till hjärtat stoppas helt avlider den som drabbas inom 20 minuter. Har man delvis nedsatt syretillförsel till hjärtat och får kirurgisk vård inom 60-90 minuter kan man klara sig.

För ca 100 år sedan trodde läkarvetenskapen att det var dödligt att föra in en slang genom ett operativt ingrepp i ett levande hjärta på en människa. En tysk kirurg, Helmut Forssman, förändrade detta.
Han tänkte "utanför boxen" och testade 1929 på sig själv på labb i sin klinik i Berlin, trots att det då var förbjudet. Han öppnade med skalpell in till hjärtat och förde in en 60 cm lång plastslang och sprutade in kontrastvätska för att blodådror skulle kunna ses på röntgenbilder som han tog på sig själv med assistans av sjuksyster Greta som han tvingade att hjälpa till.

Efter detta blev Helmut Forssman avskedad och han sadlade om till urolog. Han tilldelades nobelpriset i medicin på 1950-talet. Tack vare Forssmans egenmäktiga experiment vågade man från 1929 föra in slangar i blodkärlen kring hjärtat.

Milstolpar gällande lyckade medicinska ingrepp på levande människor:
1958, Dr Sones USA, första kranskärlsröntgen, sprutade in kontrastvätska i hjärtats kranskärl.
1967, Dr. Favarolo Cleveland USA, genomförde första By Pass (CABG) operationen
1970, Dr Senning, Karolinska Stockholm, genomförde första svenska By Pass-operationen
1977, Dr. Andreas Günzing, Zürich, genomförde första ballongutvidgningen
1979, Karolinska Stockholm, genomfördes första ballongutvidgningen i Sverige av Dr Alfred Szamozi.
Nu klarar man nästan 90% av alla hjärtinfarkter som kommer under vård.

Kvinnor har oftast högre smärttröskel än män. Anledningar är att kvinnor föder barn och att kvinnor generellt har en annan typ av smärtförnimmelse.
Kvinnor har mindre hjärtmuskel än män. Kvinnor får andra typer av hjärtinfarkt jämfört med män. Kvinnor har ej lika typiska symptom på hjärtinfarkt som män. Hjärtinfarkt drabbar kvinnor och män i lika stor utsträckning men kvinnor drabbas i allmänhet ca 10 år senare i livet. Eventuellt kan östrogenet ha en skyddande effekt. Mindre genomförda studier för kvinnor än för män bidrar till att diagnostiken för kvinnor kan vara mer komplicerad.
Ex på kvinnors symptom på hjärtinfarkt: Trötthet. Orkeslöshet. Ospecificerat EKK. Diffust.
Bröstsmärtor är trots allt vanligast även hos kvinnor.

Behandling vid hjärtinfarkt:
- Ballongutvidgning (PCI), artärerna har tjocka väggar och tål därför detta.
- By-pass-operation. (resultat efter operation skiljer sig ej mellan kvinnor och män)
- Läkemedel, främst blodförtunnande.
- Statiner, (blodfettsänkande medicin/sprutor, tabletter). Största orsaken till att antalet hjärtinfarkter minskar idag är behandling med Statiner.
- Stent, litet rörformat metallnät som sätts in i hjärtats kranskärl efter ballongutvidgning av förträngning. Man måste ta blodförtunnande medicin annars är det risk att blodkärlet bli igensatt.

Hjärtläkare avgör vem som ska opereras. Hjärtkirurg opererar.
Isbitar och kall lösning är en förutsättning för att man ska klara av att göra hjärtoperationer. På 1950-talet doppade man ner den som skulle opereras i iskallt vatten efter nedsövning.
Det finns två stycken "oanvända" artärer från hjärtat som kan utnyttjas vid en by-pass operation. Ett reservalternativ är att utnyttja åderbråck som man har.

Hjärtkirurgen Clarence Crafoord och hjärnkirurgen Herbert Olivecrona är de två mest berömda svenska kirurgerna under 1900-talet. De var verksamma i Stockholm, kring 1950.
1953 genomförde hjärtkirurgen John Gibbon världens första lyckade öppna hjärtoperation med hjälp av en hjärt-lungmaskin.
1954 genomförde hjärtkirurgen Clarence Crafoord vid Karolinska institutet den andra lyckade öppna hjärtoperationen med hjälp av en hjärt-lungmaskin. Dessförinnan hade Crafoord skickat två svenska läkare till USA, Åke Senning och Olof Björk, för att ta hem en hjärt-lungmaskin till Sverige. Crafoord vidareutvecklade sedan Gibbons hjärt-lungmaskin.

Krossat hjärta eller Brustet hjärta, Takotsubo (Bläckfisksjuka), drabbar flera än man tidigare trott. Alltmer avancerade undersökningar bidrar till att flera fall upptäcks men också till rätt behandling. Vanligare bland kvinnor. Symtomen kan se ut som en hjärtinfarkt. Orsakas av kraftig emotionell stress och andra känslostormar. Vänster kammare snörps ihop i ena änden (kammaren ser ut som en bläckfiskkruka/-fälla). Pågår normalt i 20-30 minuter och prognosen är oftast god. Behandling: Bota, lindra, trösta ("sitt still i båten"). Ej skada.

Hjärtsvikt: Vanligare med högre ålder. Generellt snällare och bättre överlevnad hos kvinnor. Risk att drabbas ökar vid högt blodtryck och klaffel. Hjärtsvikt kan oftast ej helt botas. Numera finns medicinsk behandling som förbättrar tillståndet och livskvaliteten samt förlänger livet. Vid hjärtsvikt kan man få hjälp genom hjälphjärta (mekanisk hjärtpump, bärbar i en väska) eller specialpacemaker. Ibland kan det räcka med att det sjuka hjärtat vilar ett halvår med assistans av ett hjälphjärta för att sedan bli friskt igen.
Hjärtkirurg och överläkare Bjarne Semb var under 1980-talet verksam på Karolinska. Semb fick där kritik för etik vid hjärttransplantationer och användning av konstgjort hjärta och blev därför uppsagd. Efter att ha stämt landstinget ogiltigförklarades uppsägningen och han fortsatte där som klinikchef. Efter en tid slutade han och fick en tjänst som gästprofessor och hjärtkirurg i Milwaukee, USA. Där uppfann han och några kollegor ett bärbart hjälphjärta med batteri som kan bäras i en axelremsväska av en patient i väntan på en hjärttransplantation.

Hjärttransplantation kan bli aktuellt vid mycket svår hjärtsvikt. Världens första hjärttransplantation på en människa utfördes 1967 i Kapstaden, Sydafrika av hjärtkirurgen Christiaan Barnards. 1967 utfördes också världens första Bypass-operation.
1984 genomfördes den första hjärttransplantationen i Sverige på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Donatorhjärtat kom från ett annat land.
1984-1988 genomfördes alla andra svenska hjärttransplantationer på Herforduniversitetet i UK. Först från 1988, då begreppet hjärndöd infördes i svensk lagstiftning, kunde hjärttransplantationer genomföras i Sverige med hjärtan från svenska donatorer. I Norge infördes begreppet hjärndöd många år tidigare
Det genomförs numera 20-40 hjärttransplantationer per år i Sverige. De görs endast på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och på Skånes universitetssjukhus i Lund. Avgörande för gott resultat långsiktigt är att lyckas förhindra avstötning och infektioner samt negativa effekter p g a användning av läkemedel för avstötning. Avstötning sker p g a kroppens eget naturliga antikroppsförsvar reagerar.
I Sverige har det under 2000-talet varit svårt att få tag på organ för transplantation.

Framtiden: - Fortsatt utveckling och ökad användning av hjälphjärtan, stamceller och AI (artificiell intelligens)

Vad är viktigt att tänka på och tillämpa:
- Vår kunskap är ofullständig
- Njut av livet – det är kort
- Cape diem quam minimum – fånga dagen, lite inte på morgondagen
- Måttfullhet / moderatia
- Fysisk aktivitet !
- Musik !!!
- Humanus!
- Ett gott skratt förlänger livet

/ Bertil WP