Besök i 2 vinregioner i östra Spanien

Den 17 mars samlades 47 kunskaps/vintörstande Willbattingar på Sjölyckegården i Kiaby.

  • Leif i berättartagen. Foto IL

Kvällens tema handlade om de två spanska vinregionerna Penidés och Priorat.

Festlokalen hade iordningställts av Ann-Kristin & Leif, Elsy & Ingemar. På borden fanns ett vitt- och två röda, smakbitar av Comté-ost och Grissinistavar.

Vid ankomst fick alla deltagare ett glas med Cava, som var kvällens första vin.
Kvällens provningsledare, Leif Andersson, visade bildspel från de två regionerna med början i Barcelona och den berömda Sagrada Familia, därefter förflyttade vi oss lite sydväst ut till Penidés-regionen. Detta är Cava-vinets hjärta. Kvällens Cava kom från en högt rankad producent. Nästa vin var ett ekologiskt rosé-vin från samma region.

Resan fortsatte ytterliga lite sydväst ut till Priorat-regionen.
Nu provade vi det första röda vinet. Ett vin av i huvudsak Grenache och Cabernet Sauvignon-druvan.

Det fjärde vinet, det också från Priorat, var av Grenache-druvan. Vinet var lite speciellt och ingen kunde dra sig till minnes att man stött på det tidigare. Till allas häpnad berättade Leif att just detta vin serverades till huvudrätten på nobelmiddagen 2017.

Kvällens varmrätt, citron och vitlöksmarinerad kyckling, remouladsås och bakad potatis avnjöts med välbehag. Naturligtvis tillsammans med ett rött vin från Penidés.

Föreningens ordförande Christina tackad kvällens arrangörer med Leif i spetsen för ännu en lyckad resa i ett av våra vinproducerande länder.

Se även bildgalleri

LA, IL