Culinar

Torsdagen den 19 oktober

  • VD Hans Bergren informerar i Culinars matsal.......Bild Kurt I

mötte 60-talet Willbattingar upp till spännande studiebesök på Culinars anläggning i Fjälkinge.

VD:n för koncernen. Sveriges Stärkelseproducenters Förening (SSF). Hans Berggren tog oss med på en spännande resa i stärkelsens och kryddornas värld.

Han berättade att företaget ägs av SSF 400 aktiva potatisodlare i Södra Sverige.

Moderverksamheten potatisodling/stärkelseproduktion utgör en viktig del.

Ett viktigt ben är det svenska livsmedelföretaget Lyckeby Culinar AB med sitt säte i Fjälkinge, drygt en timme från Köpenhamn. Här finns under ett tak kundcentrum, utvecklingsavdelning, lager, produktion, administration m.m.

I bagaget finns mer än 60 års kunskap och erfarenhet av skräddarsydd smaksättning och utveckling inom alla typer av kött- och charkprodukter, bageri, snacks. Här finns det mesta av de ingredienser till livsmedelsindustrin som den nordiska marknaden efterfrågar. Här sysselsätts ca 130 medarbetare.

Efter denna genomgång, klädda i blåa rockar, skoskydd och hårnät, guidades vi igenom anläggningen. Angenäm doft av olika kryddor slog emot oss. Första stoppet gjordes vid den imponerande lageravdelningen i olika hyllplan. Mycket av pallflyttning skedde med förarlösa truckar. Vi fick ta del av hur olika batcher mixades ihop, skars upp och hälldes i särskilda blandare efter uppgjort recept. För att senare packas i av kunden önskat emballage. Kockens är Culinars varumärke. I den senast uppförda byggnaden visades en allt mer kommande dammfri teknik där kryddor hanteras i flytande form.

Stort Tack till Hans Berggren för uppskattat besök och de culinariska wienerbröden. Nu vet vi mycket mer vad som ryms inom Culinars väggar. Tänk att vi har ett världsföretag i byn.

2017-10-26 /IL