Hjärta & Smärta 3.  2 febr

  • Framfördes sånger och musik som berör det "klappande hjärtat" med Thomas på keybord th. och Ingemar på gitarr tv. Foto IL

Bertil WP hälsade ca 65 willbattingar välkomna till Sjölyckegården och till dagens aktivitet. ”Hjärta & Smärta 3” med kardiolog Thomas Pettersson och musiker Ingemar Nilsson på scenen.

Vi började med att ägna våra tankar till det krigsdrabbade Ukraina. Att tillsammans med Ingemar N sjunga ”Jag hade en gång en båt” med Ukrainska flaggan på bild, kändes gott i hjärtat.
 
Tomas klargjorde hur den ständigt klappande hjärtmuskeln fungerar. Ca 5 liter blod i minuten pumpas ut i kroppen från vänster kammare och ut i lungorna från höger kammare. Klapp, klapp, klapp, ca 60 ggr i minuten eller ca 30 miljoner slag på ett år. Tack till kroppens "smarta elsystem” !!

Vill du veta mer om hjärtats funktion, störningar och behandling klicka här

Slutligen fick vi lära hur Hjärta- Lung-Räddning (HLR) med hjärtstartare kan rädda liv.
Överlevnaden vid hjärtstopp minskar med 10% per min utan HLR
Sker defribillering
inom 3 min överlever 71%.

Några nyckelord vi fick med oss på vägen:
- Njut av livet - det är kort
- Fysisk aktivitet 
- Musik

- Ett gott skratt förlänger livet.

Vid fikapausen lät Bertil oss provsmaka nyttiga drycker, typ
Ingefära-, Rödbetsjuice och Lingondricka.

Christina tackade för ett alltid lika aktuellt anförande blandat med egenkomponerade för tillfället passande sånger. Thomas och Ingemar honorerades med Bertils rödbetsjuice.

PS) Det finns långt framskridna planer för inköp av mobil hjärtstartare till föreningen samt möjlighet till HLR-utbildning.

IL, BWP