Uppskattat besök på Lyckås

Den 15 mars mötte 70-talet Willbattingar upp till studiebesök på Lyckås Nyskördade Morötters anläggning i Fjälkinge, mätta och belåtna efter lunch på Arenan.

Värdparet Helen och Pål Nilsson bjöd in oss i gårdens maskinhall som dagen till ära iordningsställts med bord och stolar. Här fick vi ta del i en mycket spännande och imponerande resa i morötternas värld.

Pål berättade att han är åttonde generationen på Lyckås Gård. Det började med odling i mindre omfattning på 60-talet, för leverans av morötter till Bjäre/Novia att användas som ingrediens i Bongs köttsoppa.

Verksamheten drivs i 2 olika delar, en odlingsdel Lyckås Gård, en förädlingsdel Nyskördade morötter där tvättning/borstning, storlekssortering och förpackning sker.

Lyckås Gård AB är råvaruproducent av samtliga morötter och sysselsätter 9 maskin/traktorförare från sådd-skörd. Odlingen omfattar 420 ha konv. växtodling. Därtill kommer 430 ha morötter på mestadels arrenderad mark varav ca 30% lagras i fält under halm.

Vid leverans vid anläggning övergår varan till Nyskördade Morötter AB som är ensamleverantör till ICA:s Centrallager i Helsingborg, Kallhäll (Stockholm) och Borlänge. Initiativtagare till försäljningen till Ica var Påls far Per-Ove Nilsson.

På Nyskördade Morötter arbetar 35 personer. Den årliga mängden försålda morötter upp går i dagsläget till 25 000 ton förpackad vara.

Frånsorterad vara avsätts som fodervara till nötkreatur.

Istället för att lagra in hela skörden i lagerhus låter man morötterna stå kvar i jorden. För att undvika frost täcks de oskördade fälten med halm. Härmed tillhandahålls nyskördade morötter även under vinter och vår i takt med efterfrågan. Konceptet har visat sig vara framgångsrikt.

Efter denna genomgång delades vi in i 3 grupper, klädda i vita rockar och hårnät, guidades vi igenom anläggningen av Pål, Helen och Per-Ove från tvätt – borstning-optisk sortering till packning. I väntan på leverans förvaras morötterna i kylrum.

Stort Tack till Helen och Pål för uppskattat besök och fika med nybakad morotskaka samt smakprov att ta med hem. Nu vet vi mycket mer vad som ryms inom Lyckåsanläggningens väggar.

Tänk att vi har Sveriges största morotsproducent i byn.