2 dagar Samsö

Willbattingarnas försommarresa 1-2 juni, 2017

Efter ca 5 timmars resa med Kagans buss till lands över Öresundsbron och till sjöss från Kalundborg på västra Själland nådde vi Samsö i gott skick trots blåsigt väder.

På kajen väntade vår lokalguide Kirsten.

Vi fick veta att Samsö har ca 3 700 invånare som under semestertid ökar till 30000 !!. Ön är ca 28 km lång. Bredden varierar mellan 500 m -7 km.
Man är självförsörjande på el via 21 vindkraftverk (11 på land, 10 i havet) samt ett stort antal privata.
Öns enda svinproducent finns på Brattingsborg, där man föder upp ca. 20.000 smågrisar per år, som alla skickas til England. Mjölkproduktionen från 500-600 kor är fördelad på två gårdar. Samsö är känd för sin tidiga färskpotatis och grönsaksodling.

Första stoppet skedde vid Falkecenter där ägarinnan Louise lät oss ta del i en mäktig flyguppvisning där Pilgrimsfalk, Havsörn, Hornuggla och till sist Isak en rysk steppörn under inlärning, strök strax ovanför våra huvuden. Man ville ducka.

På hamnrestaurang Dokken i Ballen väntade en riktig dansk fläskestek, en öl och naturligtvis nyskördade Samsökartoffler. Mätta och nöjda lotsade Kirsten oss vidare på de smala vägarna norrut mot Nordby. Vår chaufför Ingvar navigerade den stora Kaganbussen med finess.

I byn beskådades den gula klockstapeln från vilken man medelst handkraft utför daglig soluppgångs- och solnedgångsringning. Med sol från klar himmel lockades de flesta av glass och kaffe som inköptes i butiken "Smaken av ön". Glass, kaffe och avkopplande snack oss emellan i den gemytliga trädgården är livskvalitet.

Övernattning skedde på hotell Flinch i Tranebjerg öns största stad. Byen har fungeret som huvudstad sedan 1860. En eloge till hotellets krögare Kent för sin två-rätters.

Dag 2 började med kort promenad till stadens museum, fd. gammalt mejeri. I ett av rummen visade Kirsten en film om Samsøs 16000 åriga historia.
På vägen ut ur byn passerade vi byns sygehus eller i daglig mun Sundheds – og Akuthus

Vi kör till Permelille, där vi besöker Samsø Gårdsbutik med sina unika yllevaror i egna kvaliteter och mönster från familjens egna lilla danska fabrik med vävning och sömnad. Intresset för provning av egentillverkad Ballenöl och snaps kryddad med svarta vinbär, var stort.

Innan avfärd till fastlandet åt vi lunch på "Restaurant Perlen" i Sælvig hamn, där färjan från Jylland lägger till.

Stadigt mätta påbörjar vi hemresan. Stort Tack till Kirsten för hennes fina guidning, engagemang och känsla för Samsö och till vår chaufför Ingvar för fin körning och bästa service. 46 nöjda Willbattingar kan verkligen glädjas att i dagarna 2 ha fått uppleva denna för oss svenskar relativt okända lilla mysiga ö i helt perfekt väder. Kan varmt rekommenderas.

Klicka här för  bildgalleri.  Kan ta en liten stund Hav tålamod.