Lyngby Gård den 16/3

Studiebesöket började med exotisk lunchbuffé a´la Bolle i Bränneriets stora sal. Aptiten var god hos 70-talet Willbattingar som mött upp till dagens övning. Vilken respons !

  • Vi gläds

Gårdens ägare Ingvar Svensson berättade inlevelserikt och humoristiskt om Gården och Bränneriet.

Lyngby gård som på 1800 talet friköptes från Vittskövle slott, bedriver ett modernt lantbruk. Det nu nyrenoverade bränneriet som byggdes 1820 och producerade brännvin från potatis fram till 70-talet, är en kulturbyggnad bla för sin speciella fasad av gråsten. Nu är det en modern fest/mötesloka smakfullt inredd där gammalt möter nytt. Anläggningen passar utmärkt för företagsevent, konferenser, möten samt kurser för både större och mindre grupper. I byggnaden inryms stora salen för 100 pers vid bord, lilla salen för 50 pers, spritkällaren för 35 pers samt den imponerande vinkällaren för 20 pers. Vi prioriterar mat efter säsong, svenskt och närproducerad. Gården har egen odling samt samarbetar med gårdarna i närheten.

Ingvar berättar vidare att man är öppna för studiebesök på olika tema som energi, lantbruk och entreprenörskap. Företaget bedriver lantbruk med växtodling på c:a 700 ha. Här odlas i huvudsak potatis, morötter och spannmål. Maskinparken är modern och den senaste tekniken används i maskiner, bevattning och torkanläggning. Gården har även uthyrning av stallar för slaktsvinsproduktion, vindkraft, uthyrning av bostäder och fritidshus. Förslag på aktiviteter är körning med fyrhjuling, spännande gårdsbesök, provsmakningar mm.

Besöket avslutades med rundvandring där Ingvar berättade om kommande projekt att inreda mera festlokaler på andra våningen i fd ekonomibyggnad. Vi inspekterade den nya maskinhallen. Viktigt att nya byggnader smälter in i miljön. Portarna slogs upp söder och landskapet öppnade sig över åkrarna med 4 vindkraftverk i horisonten.

Ett stort och varmt tack till Ingvar för några timmars trevlig samvaro. Nu vet vi mera om Lyngby Gård.

Kolla gärna bilder i bildgalleri