Försommarresa 4-5 juni

med fokus på Vikbolandet och St Annas skärgård

  • Undervisning om strutsuppfödning. Foto IL
  • Åter i Fjälkinge. Foto Karl-Erik W
  • Undervisning om strutsuppfödning.   Foto IL
  • Åter i Fjälkinge.  Foto Karl-Erik W

Tidig morgon den 4 juni entrade 47 resenärer Kagans buss i Fjälkinge med Micke vid ratten. I höjd med Gränna fikastopp ur egna kaffekorgar på den vackra rastplatsen Gyllene Uttern. 

På strutsfarmen "Vikbolands struts", tar ägarna Niclas och Anneli emot. Här finns idag över 100 strutsar som fritt går omkring i stora inhägnader.

Niclas tar oss med på rundvandring där vi får stifta bekantskap med de graciösa och mkt nyfikna strutsarna tillika jordens största nu levande fåglar.

  Är dom så stora !

En vuxen tupp kan bli 2,5 hög och väga mellan 120-160 kg, hönorna lite mindre, kan leva i 80 år och vara fertila i 30 år.

Hjärnan är ungefär som en valnöt och mindre än dess ögon. Synen är mycket god. Det sägs att föremål i storlek med en sockerbit kan urskiljas på över en kilometers avstånd. Den kan inte flyga men springa i 60 km/h och försvara sig med kraftiga, livsfarliga sparkar. Utöver gräs, hö och spannmål krävs stenar för att mala maten i magen, Stenarna tjänar som strutsens "löständer".

Ägget väger 1-1,5 kg (ca 25-30 hönsägg) och tar ca 42 dagar att kläcka. Kycklingen växer på 10-12 månader upp till 100-140 kg, då den är klara för slakt.

Naturligtvis bjöds vi på grillad struts och strutsäggskaka i det gamla spannmålsmagasinet. För de flesta en häftig smakupplevelse. I gårdsbutiken såldes utöver kött även ägg att användas som lampskärm, strutsfjädrar och strutssalva.

Monica från SPF-Vikbolandet ställde välvilligt upp på en kortare busstur i naturskön Vikbolandsbygd. Bl a besökte vi den högt belägna 1100 tals kyrkan i Furingstad. På Djurön vid Bråviken noterades att många av de små husen hade fågelnamn som Tärnan, Måsen Svanen m.fl.

Efter övernattning i Norrköping ägnades förmiddagen åt populär båttur i St Annas Skärgård. Skepparen berättade att båten även användes som kyrkobåt till Capella Ecumenica på västra Gärsholmen alla söndagar hela sommaren. Under den ca 2 tim långa sjöturen fick vi god guidning om öar och kobbar som passerades. På övre däck var utsikten god men kanske i blåsigaste laget.

I Söderköping delade två lokalguider oss i var sin grupp för intressant stadsvandring i stadens gamla kvarter. Vid stopp på torget framför det vackra rådhuset fick vi höra att staden kring 1300-talet var ett handels- och maktcentrum av rang, jämbördigt med Stockholm. Tid fanns också för avkoppling och glassinköp på fd kanalkiosken numera Smultronstället belägen vid slussen längs Göta kanal.

Nu väntade hemresan på E22 raka vägen till Fjälkinge. När vi närmade oss Blekinge fokuserades samtalen till Sweden Rock festival ett av Sveriges största event med invigning i morgon. På Mickes initiativ passerade vi Norje och festivalplatsen där full aktivitet med scenuppbyggnad, iordningställning pågick. Svårt att tänka sig att ca 35 000 hårdrocksdiggare kommer att finnas här de närmaste dygnen. Kanske någon Willbatting också?

Stort tack till Micke för lugn och fin körning. "Borta bra men hemma bäst".

/IL