Studiebesök på Räddningsstjänsten Kristianstad 6 sept

35 Willbattingar infann sig i god tid vid vid brandstationens huvudentré.

  • Styrkechef Hans Lindell visar de olika fordonen som står beredda för utryckning. Foto IL

Styrkechefen Hans Lindell hälsade välkommen och berättade att nuvarande brandstation togs i bruk våren 1979. De tidigare lokalerna inne i stan (Nuvarande Sommarro) hade blivit otidsenliga.
Trygghet och säkerhet väger tungt. Därför har Räddningstjänsten i Kristianstads kommun brandmän och befäl i beredskap dygnet runt. Personalen är fördelad på stationerna i Kristianstad, Åhus, Arkelstorp, Tollarp och Degeberga. Stationen i Kristianstad är alltid bemannad. De andra är deltidsstationer.

Hans berättar att på stationen i Kristianstad är vi i beredskap dygnet runt alla dagar om året. På 90 sekunder ska vi sitta i bilarna och vara på väg. Vi som alltid är i beredskap är en insatsledare, två styrkeledare och sex brandmän.

Det första stoppet på vår rundvandring var larmbordet, stationens hjärta. Hit skyndar all beredskapspersonal när larmet går. Här finns skåpen med personlig utrustning. Från digitala skärmar anges skadans art, omfattning mm. 90 sek senare är man på väg. Denna info finns också digitalt i respektive fordon samt körväg via GPS.

Vi går genom garaget med en i Willbattings ögon, imponerande fordonsflotta med insatsledningsfordon, släckbilar, höjdenheter, containerfordon och båt – allt för att kunna hantera alla de olika arbetsuppgifter man kan råka ut för. Hans talade sig varm om de nya motorsprutorna.

Hans berörde också rengöring av både slangar och rökiga kläder. Smutsiga sidan med enorma tvättmaskiner (till damernas förtjusning) För att på rena sidan plocka ut nytvättat.

Under rundturen passerades även personalrummen och gymavdelning. För att bli antagen som brandman är kravet att gå på rullband i 8 graders lutning med 25 kg på ryggen i 8 minuter.

Stort Tack för till de båda ledsagarna för ett mycket givande och ”nyttigt” besök på Kristianstads brandstation. 

Bilder hittar du i bildgalleri

/IL