Bussutfärd 11 maj

Willbattingarna besöker Kvibille, Göstas café, Sofiero  11 maj 2023

  • Väntan på insläpp Sofiero. Foto IL

44 förväntansfulla Willbattingar stiger ombord på Kagans buss denna sköna vårmorgon med Micke vid ratten. Leif som planerat och förberett dagens resa är gruppens reseledare tillsammans med Ingemar. Vi rullar västerut mot dagens första resmål Kvibille Ost mellan Halmstad och Falkenberg.

Kvibilles gästgifvaregård, en byggnad med mycket historia i väggarna, bjuds vi på förmiddagsfika med ostmacka givetvis. Här gav Anders Emanuelsson gästgivare sedan 2012 en målande beskrivning om gästgiveriernas historia i allmänhet och Kvibille i synnerhet.

Av gästgivarelängden (tavla på väggen) framgick att byggnaden vi befann oss i härstammar från 1645. Brännvinsförsäljningen på gästgiverierna gav god inkomst. Anders höll fram ett krönt kopparmått som höll 16 cl. benämndes också ”dubbel jungfru”. Tack Anders för en mycket målande och humoristisk historieberättelse.

Anders berättade även om mejeriet som grundades 1916 och känd för sin goda kvalitet. En kvalitetsparameter var filtermärkning. Vid mjölkleverans skulle filterduken man silat mjölken i medtagas för upphängning på allmän plats . Smutsigt filter-sämre kvalitet. Mejeriet är idag Arla ägt.

Kvibille ost är känt för sina cheddar- och ädelostar varav ”Hallands hav” är mycket populär. Efter fikan gavs möjlighet till ostinköp. Alla ville handla.

Nästa resmål var Göstas Café i Steninge En pärla med havsutsikt. Här avnjöts en smarrig laxtallrik, för de flesta utomhus i det vackra vädret.

Under resan mot Sofiero genom de grönskande landskapen över mäktig hallandsås passade mätta battingar på att köpa lotter och ta en ”matsmältningsslummer”.

Sofiero Slott & Slottsträdgård hälsades vi välkomna av Morten med dansk påbrå. Han berättade och guidade oss med entusiasm och mycket humor om Sofieros historia med dess kungligheter. Bla nämndes att

”När Oscar ll s och Sofias sonson prins Gustaf (VI) Adolf gifte sig med Margareta av Storbritannien 1905 fick de Sofiero ”sommarslott” i bröllopsgåva. 
De anlände till Sofiero den 22 juli 1905. Under prinsessan Margareta genomgick Sofiero en förändring från den oscarianska tidens tunga mörka inredningsideal till en modernare, ljusare stil. När Oscar II dog 1907 och Gustaf V uppsteg på tronen blev Gustaf Adolf och Margareta Sveriges kronprinspar, men trots en mer officiell ställning och fler plikter slutade de inte vistas på Sofiero.

Under guidningen genom de olika trägårdarna fick vi veta att man planterat ca 30 000 vårlökar. Just nu stod tulpanerna i sin prakt. Han berättade också att Sofiero har norra Europas största samling av rhododendron. Av de ca 10 000 rhodedendrum buskarna, huvdsakligen i ravinen stod de flesta i knopp. För att uppleva den färgsprakande blomningen var vi någon vecka för tidigt. Då Slottsbyggnaden var under renovering missade vi förväntad inomhusguidning. Efter fika med kaka och vanlijsås i upprest tält i parken fanns tid för egna promenader. Många passade på att se den pampiga slottsbyggnaden med sina speciella skorstenar från utsidan men också uppleva det fina panoramat mot sundet och danska slottet Kronoborg I horisonten.

Efter en lyckad- innehållsrik dagsutflykt  i bästa battinganda kunde vi skiljas med orden. ”Vi hade tur med vädret” också.

/IL