Willbattingarnas Blekingeutfärd 29 sept

30 förväntansfulla Willbattingar stiger ombord. Vem sitter vid ratten om inte Ulf i Kiviks Taxi-bussen. Av någon anledning har det blivit en vana.

Leif som planerat och förberett dagens resa är gruppens reseledare tillsammans med Ingemar.

  • Lyssnande Willbattingar vid stadsvandring med Anki. I bakgrunden "Karl-Oskar & Kristina." Foto IL

Vi styr österut mot dagens fösta resmål Ebbamåla industrimuseum i Kyrkhult.
Innan besöket på liten parkering i höstlik skogsmiljö serverar Ulf förträffliga färska frallor och nybryggt kaffe från busscaféet. 

Väl styrkta hälsas vi välkomna av brukets ägare Claes Malmgren som tar oss med på en spännande historisk resa där han berättar om den industriella revolutionen i Sverige (mitten av 1800 talet), om entreprenörerna, arbetarna, uppfinnarna, ingenjörerna, om människor och maskiner.

Hela anläggningen som ligger mycket lägligt vid Mörrumsån, drevs av vattenkraftverk. Här uppfördes byggnader för modellsnickeri, gjuteri, smedja, mekanisk verkstad. Verksamheten var mycket arbetskrävande. På den tiden förekom mycket barnarbete.
Ebbamåla Gjuteri var ett typiskt handformningsgjuteri från sekelskiftet. Här tillverkades bl.a. maskiner av eget patent. Några av storsäljarna var t.ex. en maskin för träullstillverkning eller en potatisrivare för stärkelseutvinning. Historiskt har verksamheten sina rötter i den gamla småländska järnhanteringen med sjö- och myrmalm och träkol som råvaror samt nordamerikansk 1800-talsteknologi.

I gjuteriet visade Claes mallar som användes för gjutning av ex kanonkulor.
I snickeriet förevisades trämallar för typ kugghjul. Han nämnde bl.a. att "filarens" skicklighet vägde tungt. Avståndet mellan kuggarna måste nämligen vara exakt på millimetern. 
I den mekaniska verkstaden startade Claes upp driften så vi återigen fick höra de gamla ljuden av remmar och maskiner. Lyssna här.  Mycket imponerande.
Stort tack till brukets ägare Claes som med sin entusiam på några timmar låtit oss uppleva en intakt verkstadsindustri från perioden 1850-1950.

En knapp timme senare sitter vi till bords på Vägga Fisk och Delikatessrökeri
Här avnjöts torskrygg i vacker lokal med aptitretande utsikt över fiskhamnen direkt vid bryggan.

Mätta och belåtna möter lokalguiden Anki Hansson upp. Vid utvandrarmonumentet ”Karl-Oskar och Kristina”, vackert beläget vid havet, berättar Anki att statyn är tillverkad av Axel Olsson och att den avtäcktes 1959. Den restes som minne av utvandringen till Amerika. Karl Oskar blickar ut mot havet mot den nya framtiden medan Kristina kastar en blick bakåt mot dem där hemma som man lämnar. Visst får man en tankeställare.
I Rosengården, en av kommunens främsta parker stannade vi till vid statyn Maja, med direkt koppling till Alice Tegnér och Majas visa ”När Lillan kom till jorden det var i maj när göken gol.” På en sida i statysockeln var en gosse och ett lamm avbildade. Spontant sjöng alla Willbattingar ”Bä, bä vita lamm” under Ankis ledning. Alla ögon voro blanka.
Varmt Tack till Anki för trevlig och kulturell guidning.

Vid muséet delades vi i två grupper. Ena gruppen började med rundvandring i Skottsbergska gården. Vi fick höra att gården är en av Sveriges bäst bevarade köpmannagårdar med anor från 1700-talet. Till gården hör även en handelsbod som var i drift till 1940-talet vars inventarier har fått stå kvar. Skottsbergska gården är ett enastående minnesmärke över svensk borgerlig byggnadskonst och bostadskultur.

Andra gruppen besökte Punschmuseét, Sveriges enda kvarvarande punschfabrik. I detta magasin har J N von Bergens punschfabrik återuppbyggts i en autentisk miljö med fungerande maskiner och kompletta inventarier. Här erbjöds även punschavsmakning till de flesta Willbattingars förtjusning.

Besöket avslutades med eftermiddagskaffe i den pampiga ”spritbolagssalen” belägen i Smithska huset vars fastighet har fått sitt namn efter brännvinskungen L O Smiths son Otto Smith.

Under hemresan avverkades vinstdragning från tidigare lotteriförsäljning. Med mobil slumpgenerator gick dragningen kvickt och lätt och plötsligt hade vi tre lyckliga vinnare.
Innan avstigning i Fjälkinge tackade Christina Ulf för som vanligt lugn fin körning och resekommittén för lyckat genomförande. Varma applåder.

Se även bildgalleri

/IL